Twinkle | Digital Commerce

EU wil vernietigen onverkochte kleding verbieden

2023-05-23
1000562
  • 0:54

Lidstaten van de EU willen een nieuwe richtlijn invoeren die het vernietigen van nieuwe, onverkochte kleding verbiedt. Op deze manier wil de EU fast fashion aan banden leggen.

De nieuwe wet moet voorkomen dat massal geproduceerd textiel wordt vernietigd als deze niet verkocht wordt. Dit gebeurt steeds vaker, tot ongenoegen van de EU. In de toekomst moet kleding duurzaam en recyclebaar worden gemaakt en tevens worden voorzien van een ‘digitale paspoort’, dit om consumenten te informeren over het duurzame aspect van de kleding.

Het verbod is onderdeel van de zogeheten ‘ecodesign verordening’, die stelt dat kleding zo veel als mogelijk duurzaam wordt geproduceerd en ook weer kan worden gerecycled.

De regels gaan niet meteen in. Sowieso moet het Europees Parlement nog overeenstemming bereiken over de exacte inhoud. Daarnaast is er een overgangsperiode van vier jaar voor mkb-bedrijven. Kleine bedrijven (minder dan 50 werknemers) zouden helemaal uitgezonderd worden. De EU wil dus vooral grote bedrijven raken. Dat maakt de meeste impact, is de gedachte.