Twinkle | Digital Commerce

Getir mag volgens rechter geen dark store openen in Oegstgeest

2022-03-01
1000562
  • [nieuws]
  • 1:17

De voorzieningsrechter heeft de gemeente Oegstgeest in het gelijk gesteld in een zaak tegen flitsbezorger Getir. Die laatste wil daar een dark store openen, maar dat is volgens de gemeente in strijd met het bestemmingsplan.

Het gaat om een locatie aan de Kempenaerstraat in Oegstgeest. Net als andere gemeenten besloot Oegstgeest de opening van nieuwe darkstores voor een jaar te verbieden. Getir wil daar graag een dark store openen. Maar eind januari zou de gemeente volgens het Leidsch Dagblad een brief hebben gestuurd naar de flitsbezorger waarin stond dat de dark store in strijd was met het bestemmingsplan en, mocht de locatie toch open gaan, er een gebruiksverbod zou worden opgelegd in combinatie met een last onder dwangsom.

Begin vorige maand wilde Getir de locatie alsnog openen waarop de gemeente middels een preventieve last onder dwang dat probeerde tegen te houden. Vervolgens stapte Getir naar de rechter. Die oordeelde dat op basis van de regels in het bestemmingsplan het niet waarschijnlijk is dat Getir een vergunning zou krijgen voor de dark store. Zo wordt er niet voldaan aan eisen zoals rechtstreekse verkoop van goederen, uitstalling van goederen en is er geen showroom. Volgens Getir is er wel degelijk sprake van uitstalling van goederen omdat deze in de app te zien zijn. Maar de rechter gaat daar niet in mee. Die stelt dat bij een dark store geen sprake is van detailhandel.

Het is niet bekend of Getir vervolgstappen onderneemt.