Twinkle | Digital Commerce

Bol.com vreet karton op

2021-12-10
1000562
  • 1:04

Bol.com zet deze dagen een omgebouwde vuilniswagen in Amsterdam in om bij mensen thuis zoveel mogelijk karton op te halen. Het bedrijf wil hiermee zelf wat doen aan het kartonafval op straat en meer bewustwording creëren.

Rond het einde van het jaar wordt traditioneel meer online besteld. Dat levert ook overvolle kartoncontainers en bergen rondslingerend karton op straat op. Het platform is zich ervan bewust dat het zelf ook onderdeel is van dat probleem en wil mensen dus meer bewust maken van de gevolgen van de besteldrukte. Daarom zet het bedrijf samen met de Gemeente Amsterdam de ‘kartonvreter’ in, een omgebouwde vuilniswagen waarmee 10 en 11 december karton wordt opgehaald. Na afloop wordt het karton – ook verpakkingen van andere webwinkels wordt meegenomen – gerecycled.

‘De invloed van verpakkingen op het milieu willen we tot een minimum beperken’, stelt Jori Ebskamp, manager duurzaamheid bij bol.com. ‘Daarom gebruiken we dozen van zo dun mogelijk karton en inpakmachines die op maat verpakken om zo min mogelijk loze lucht te versturen.’ Met deze actie onderzoekt bol.com ook zelf wat ze meer kunnen doen aan het kartonafval op straat. Het gaat vooralsnog om een eenmalige pilot in Amsterdam rond de feestdagen.