Twinkle | Digital Commerce

Zalando rekent verzendkosten voor beperkt aantal producten

2021-01-15
1000562
  • [nieuws]
  • 1:25

Zalando rekent tegenwoordig verzendkosten voor producten die van verder gelegen distributiecentra moeten komen. Het gaat in Nederland om een bijdrage van 2,95 euro.

Het Belgische dagblad De Standaard berichtte deze week over de introductie van de verzendkosten in de Benelux op een beperkt aanbod. Een woordvoerder liet aan de krant weten: ‘We hebben ons assortiment uitgebreid en dat extra aanbod wordt opgeslagen in logistieke centra die verder gelegen zijn. Voor die artikelen rekenen we dus 3,90 euro aan’.

De verzendkosten worden ook in Nederland verrekend, bevestigt diezelfde woordvoerder na vragen van Twinkle. Alleen zijn de kosten voor langeafstandsleveringen hier lager dan de 3,90 euro in België, namelijk 2,95 euro: 'Voor de desbetreffende items zijn de tarieven gebaseerd op de leveringskosten naar de desbetreffende landen. Deze kosten houden rekening met verschillende factoren, zoals de middle- en last-mile leveringskosten', aldus de woordvoerder. 'We hebben ons assortiment aanzienlijk uitgebreid voor onze Nederlandse klanten. Dit extra aanbod wordt opgeslagen in verre logistieke centra (bijvoorbeeld in Italië) die vooral andere markten bedienen, maar die onze Nederlandse klanten toegang geven tot nog meer stijlkeuzes. Voor deze artikelen geldt een leveringsvergoeding van 2,95 euro om de extra kosten te dekken.’ Volgens de woordvoerder zijn de producten waarvoor de leveringskosten gelden zichtbaar gemarkeerd met het logo voor langeafstandsleveringen.

Verzendkosten in steeds meer landen

Voorheen was Nederland, evenals thuisregio Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland (DACH), volledig verzendkostenvrij. Nu komt daar dus verandering in. Toch stapt Zalando steeds vaker af van het gratis versturen van producten in verschillende landen. Zo liet het bedrijf in 2019 weten voor kleine bestellingen in Italië, Groot-Brittannië, Ierland en Spanje verzendkosten te rekenen. Even later kwamen daar nog de Scandinavische landen Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland bij.