Twinkle | Digital Commerce

Mogelijk verbod op Chinese betaalapps in VS

2021-01-06
1000562
  • [nieuws]
  • 0:59

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een decreet ondertekend dat het gebruik van een achttal Chinese betaalapps verbiedt. Of het zover zal komen is allerminst zeker.

Het zou gaan om apps als Alipay van Ant Group en WeChat Pay van Tencent. Volgens de president zijn de apps een bedreiging voor de nationale veiligheid. Zo zou de Chinese Communistische Partij toegang krijgen tot mobiele devices en zo toegang krijgen tot ‘persoonlijke gegevens en gevoelige data’. ‘Op deze manier zou China locaties van federale werknemers kunnen achterhalen’, aldus Trump.

Of het daadwerkelijk tot een verbod op de apps komt, is nog niet zeker. In eerste instantie zal het verbod op de betaalapps, net als het eerdere verbod op socialmediaplatform TikTok, zorgen voor een stortvloed aan rechtszaken. Dat heeft er in het geval van TikTok voor gezorgd dat een verbod op die app nog niet kan worden opgelegd. Daarnaast zou het decreet over 45 dagen ingaan, terwijl Donald Trump dan geen president van de VS meer is. Het is aan Joe Biden om te bepalen of het beleid wordt gehandhaafd, of het verbod helemaal van tafel wordt geveegd.