Twinkle | Digital Commerce

Verzet tegen Duitse Amazon dc’s

2020-12-08
1000562
  • [nieuws]
  • 1:01

De bouw van twee distributiecentra van Amazon in Duitsland is hoogst onzeker na verzet van lokale bestuurders. Het gaat om dc’s in Memmingen en Echzell.

Die twee locaties zijn overigens niet bedoeld voor levering naar Nederland. Amazon wil zijn dc-portfolio bij onze oosterburen flink uitbreiden, alleen gaat dat niet zonder slag of stoot, schrijven Duitse media.

Het gebouw in Memmingen, dat Amazon op het oog heeft, bestaat al. Maar lokale politici bekritiseren de mogelijke verkoop van het pand aan de e-tailer. Zo zou het dc bijna alleen zorgen voor werkgelegenheid voor lager opgeleiden. Daarnaast bevindt het pand zich in de nabijheid van een luchthaven en is men bang dat Amazon wil investeren in vrachtvervoer via zijn eigen Prime Air-vliegtuigen. Dat laatste wordt overigens ontkend door Amazon.

In Echzell heeft men andere redenen om de plannen van Amazon te dwarsbomen. In het stadje, dat in de buurt ligt van Frankfurt, wordt een bouwproject van Amazon tijdelijk stilgelegd. De Duitse equivalent van Natuurmonumenten heeft een rechtszaak aangespannen tegen de verdere bouw omdat er te dicht in de buurt van een natuurreservaat zou worden gebouwd. Onderzocht wordt nu of de bouwvergunning die destijds was verstrekt rechtsgeldig is.