Twinkle | Digital Commerce

3 handige toepassingen van blockchain in e-commerce die nu al bestaan

2020-02-13
1000562
  • 2:59

Blockchain ken je misschien het meest van cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum. Maar buiten de cryptowereld komt blockchain ook van pas. Denk bijvoorbeeld aan de e-commerce branche. In dit artikel kijken we dan ook naar drie handige blockchain concepten die nu al toegepast worden.

Teskt: Frank Smits

Terug naar de basis, want wat is blockchain precies? Het idee achter blockchain is een decentraal grootboek van transacties. Transacties kan je breed nemen, het kan ook informatie zijn. Informatie op een blockchain is (vaak) publiekelijk inzichtelijk en achteraf moeilijk aan te passen. Daarom biedt blockchain op het gebied van transparantie en het voorkomen van fraude een uitkomst voor de e-commerce.

Directe internationale betalingen

De bekendste toepassing van blockchain is cryptocurrency. Met cryptocurrency is het mogelijk om van persoon tot persoon (of organisatie) betalingen te verrichten, zonder tussenkomst van een bank. Eigenlijk net als contant geld, maar dan met de voordelen van digitaal betalen.

Dit zorgt ervoor dat betalingen met cryptomunten sneller verwerkt worden. Betaal je namelijk met een reguliere bankrekening, dan ben je gebonden aan de openingstijden van een bank. Transacties met cryptocurrency zoals Bitcoin en Ethereum worden 24 uur per dag uitgevoerd want ze zijn niet afhankelijk van openingstijden.

Ontvang je vaak betalingen uit het buitenland? Dan zijn de lage transactiekosten van cryptocurrency een belangrijk voordeel. Cryptocurrency zijn namelijk wereldwijd, het maakt niet uit of je waarde overboekt naar Purmerend of Rio de Janeiro. Het enige wat verandert is het eigenaarschap van de munten op een openbare database, de blockchain. De torenhoge fees die je nu betaalt voor het gebruik van Paypal behoort dus tot het verleden.

Het voorkomen van fraude

Vooral in de ticket-industrie komt op dit moment nog veel fraude voor. Misschien ken je het wel. Op Marktplaats koop je een tweedehands ticket van iemand die toch niet naar een concert van Marco Borsato gaat. Bij de kassa aangekomen blijkt dat het ticket niet werkt. Heel vervelend, en tot voor kort was hier ook nog geen duidelijke oplossing voor. Met blockchain is deze situatie nu verleden tijd. Het Nederlandse GUTS heeft een manier gevonden om tickets van grote voorstellingen op de blockchain te verkopen. Grote artiesten zoals Guus Meeuwis en Jochem Myjer maken daar al gebruik van.

Met een speciale app wordt je entreebewijs gekoppeld aan je telefoonnummer, en dit wordt vastgelegd op de blockchain. Op die manier is het onmogelijk om het ticket op andere platforms te verkopen. Pas een uur voor de voorstelling wordt het ticket zichtbaar en kan de barcode gescand worden.

Dit is slechts één van de toepassingen die blockchain biedt om fraude te voorkomen. Je kan ook denken aan andere online producten waarmee fraude wordt gepleegd.

Echtheid van een product controleren

Stel, jouw webshop verkoopt wijn. Hoe kunnen klanten dan zeker weten dat je wijn ook uit die specifieke streek uit Frankrijk komt? Als verkoper kan je makkelijk liegen door een ander etiket op je fles te plakken.

Maar met behulp van blockchain kan je de levensloop van begin tot eind volgen. Informatie op een blockchain is namelijk bijna onmogelijk achteraf te manipuleren. Je klanten kunnen een barcode op de fles scannen en zien op een app de complete reis van druif tot wijn.

In de cryptowereld timmert VeChain al flink aan de weg met dit product. Walmart China maakt zelfs al gebruik van deze oplossing om de voedselveiligheid te vergroten. Denk dan aan producten zoals vers vlees, rijst, paddenstoelen en verschillende oliën. Het is een praktische oplossing die nu al bestaat.

Het is een veelgehoord cliché, maar blockchain als techniek en industrie staat nog steeds in de kinderschoenen. De verwachtingen waren vooral in 2017 misschien te hoog, maar langzaamaan worden er steeds meer echte toepassingen gebouwd waar bedrijven en individuen iets aan hebben.

Frank Smits is contect creator bij financiële instelling BTC Direct.