Twinkle | Digital Commerce

Hier moet je op letten bij je migratie naar Magento 2

2019-06-24
1000562
  • [tips]
  • 3:43

Het klinkt ongetwijfeld nog ver weg: vanaf juni 2020 wordt het huidige Magento 1-platform voor webwinkels niet meer ondersteund. Je kunt het daarna nog wel blijven gebruiken, maar je loopt wel meer risico op veiligheidslekken omdat software-updates niet langer plaatsvinden. In een tijdperk van toenemende cyberdreigingen waarin hackers elke dag weer slimmer worden, wil je dat voorkomen. Dus eigenlijk is het niet de vraag óf je moet migreren naar Magento 2, maar wanneer. Dan is het goed te weten wat daarbij komt kijken.

Tekst: Faruk Ashraf

Magento 2 is eigenlijk een compleet nieuw platform en dat biedt enorm veel nieuwe kansen. Tegelijkertijd moet je beseffen dat migratie niet even op een namiddag is geregeld. Het is best een klus, maar je krijgt er veel voor terug. Zo kan Magento 2 maar liefst 120 procent meer orders per uur verwerken en is de nieuwe versie volledig geschikt voor winkelen via de smartphone.

Het nieuwe e-commerce platform is bovendien een stuk veiliger en eenvoudiger in beheer. Last but not least: je webshop wordt beter gevonden dankzij de aanvullende zoekmachinefunctionaliteit en je kunt met ‘drag and drop’ veel makkelijker aanpassingen maken in het CMS. In de webinar van Thuiswinkel.org wordt hier dieper op ingegaan.

Hier lees je waar je op moet letten bij het migreren naar Magento 2:

Een compleet nieuw e-commerce platform

Het nieuwe versienummer doet vermoeden dat er sprake is van een upgrade van Magento 1. Dat is niet het geval. Wees je ervan bewust dat Magento 2 een volledig nieuw e-commerce platform is voor de bouw van je nieuwe webwinkel. Daarbij zal het migratieproject voor elk bedrijf anders zijn afhankelijk van de strategische waarde van het platform. De nieuwe technologie heeft gevolgen voor gebruikers, beheerders en de ontwikkeling van het platform. Bereid je daarop voor.

Starten met basisanalyse

Als het besef er is dat je migreert naar een nieuw e-commerceplatform, is een gedegen basisanalyse de volgende stap. Zo wil je antwoord krijgen op vragen als: welke functionaliteiten heb je minimaal nodig, welke data moet je migreren, wat is niet meer nodig en wat zijn je nieuwe ‘must haves’ en ‘nice to haves’?

Onderzoek verder of bestaande modules ook functioneren in Magento 2. Bovendien is het belangrijk inzicht te krijgen in beschikbare templates. Zo wil je vooraf weten of je dezelfde look and feel kan behouden en zo niet, welke templates dan voorhanden zijn. En hoeveel werk is het om in nieuwe templates dezelfde uitstraling te bouwen? Het is fijn om de antwoorden op een rijtje te hebben voordat je start met het migratietraject.

Technische factoren

Niet iedere server of hostingpakket is geschikt voor Magento 2. Dus inventariseer of je IT-capaciteit compatible is met de nieuwe versie. Productdata, klantgegevens en bestellingen kunnen eenvoudig overgezet worden vanaf Magento 1.6 naar Magento 2.X. Zodra je met een lagere versie werkt, kost dat extra moeite. Dat wordt anders als je het PIM-systeem gebruikt. Data die via PIM worden omgezet, kan doorgaans eenvoudig geëxporteerd worden naar Magento 2.

Het migratietraject is een stap-voor-stapproces dat bij grote hoeveelheden data tijd kost. Zorg ervoor dat je tussentijds controlemomenten inbouwt om te voorkomen dat je achteraf wordt geconfronteerd met onvoorziene verrassingen. Zo is een regelmatige back-up van je migratiedatabase geen overbodige luxe.

Verder is het goed te weten dat Magento 2 op PHP 7-versies of hoger draait. Bovendien kun je met Magento 2 Enterprise een beroep doen op meerdere databases voor check-out, OMS en/of PIM. Met Magento 2 Community kun je maar één database gebruiken. Functionaliteiten die eerder op maat zijn gebouwd in Magento 1 moet je wel opnieuw optuigen.

Wat wel en niet te doen tijdens migratietraject

Tijdens de daadwerkelijke migratie is het verstandig mailverkeer volledig uit te schakelen. Voorkom dat klanten tijdens het migratietraject mails ontvangen. Zeker als je gebruikmaakt van automatische e-mailmodules. Je moet je afvragen of je tijdens het migratietraject ook gelijk het design wilt aanpakken. Dat is eigenlijk een project op zichzelf.

Na het migratietraject

Voordat het migratietraject wordt uitgerold, moet het onderhoudsteam al genoeg weten van Magento 2 voor effectief onderhoud van het platform. Niet alleen de voorkant is anders. Ook ontwikkelaars maken kennis met een nieuw systeem van ongekende mogelijkheden. Dat vraagt ook vast om aanpassingen. Handig om je collega’s daarop voor te bereiden met goede training, communicatie en projectbegeleiding. Daarmee neem je al je relevante collega’s mee in het traject en de gevolgen van de migratie.

Met Magento 2 heb je goud in handen. Je webshop is echt voorbereid op de toekomst. Zorg wel voor een gedegen inventarisatie, risico-analyse, een stap-voor-stap aanpak en helderheid over wie waar verantwoordelijk voor is. En vergeet het beheer niet! Zo heb je zicht op een succesvolle migratie.

Faruk Ashraf is projectmanager bij Smile en spreker bij het webinar van Thuiswinkel.org. Meer weten over trainingsaanpak, migratie-alternatieven, concrete resources en meer? Luister naar Faruk Ashraf.