Twinkle | Digital Commerce

Saturn zet kassaloos winkelconcept door

2018-12-06
1000562
  • 1:10

Elektronicaketen Saturn testte begin dit jaar een kassaloos concept in een pop up-store in Innsbruck. Dat blijkt dusdanig succesvol dat er ook een proef in een veel groter Saturn-filiaal gehouden wordt.

De vestiging in Hamburg, met 18.000 vierkante meter de grootste elektronicawinkel ter wereld, is de komende maanden uitgerust met de betaaltechniek van startup MishiPay, de techniek die ook tijdens de testperiode in een Saturn Express-filiaal in Innsbruck werd gebruikt.

Met Saturn Smartpay kunnen consumenten meer dan 100.000 producten met de mobiele telefoon afrekenen. ‘Onze klanten in Hamburg profiteren nu van een nog betere shopervaring tijdens het doen van hun kerstaankopen’, verklaart Martin Wild, chief innovation officer van MediaMarktSaturn. ‘De telefoon is voor veel mensen steeds belangrijker geworden. Het is dan ook logisch dat we er in de toekomst steeds meer mee gaan betalen.’

De proef duurt zeker tot februari volgend jaar. Consumenten die niet van de mobiele check-out gebruik willen maken, kunnen ook nog gewoon bij de kassa afrekenen. Of en wanneer Saturn meerdere filialen met de techniek gaan uitrusten, is nog niet duidelijk.

Carrefour

Ondertussen meldt het Franse vakblad Lenéaires dat Carrefour besloten wil gaan testen met een Amazon Go-achtig kassaloos concept. In de winkel worden de bewegingen van klanten bijgehouden. Op deze wijze houdt het systeem bij welke producten worden gekozen. Bij het verlaten van de winkel worden deze automatisch afgerekend.