Twinkle | Digital Commerce

Nieuw programma Google laat retailers per aankoop betalen

2018-03-19
1000562
  • [nieuws]
  • 1:36

Google begint een nieuw programma waarop het producten van aangesloten retailers aanbiedt. Retailers betalen per verkocht product een percentage aan de zoekmachine.

Het bedrijf werkt samen met retailers als Target, Walmart, The Home Depot, Costco Wholesale en Ulta Beauty en omvat de diensten: Google Search, Google Express Shopping en Google Assistant.

Met het nieuwe programma, dat de naam Google Shopping Actions krijgt, wil de zoekmachinegigant de retailers helpen om het shopgedrag van hun klanten te beïnvloeden. Volgens Google eindigen veel zoekacties in een aankoop bij e-tailers als Amazon. Google Shopping Actions moet daar verandering in brengen door producten van de retailers aan te bieden in de zoekresultaten op de aangesloten diensten van Google.

Verschil

Google Shopping Actions lijkt op de huidige ads die retailers op de Google platformen kunnen plaatsen. Daar wordt echter per advertentie betaald, terwijl Google op het nieuwe programma per aankoop een vergoeding vraagt.

'Retail bedienen'

'Wij zien onszelf als een bediener voor retail', benadrukt Daniel Alegre, president retail en shopping bij Google, aan Reuters. 'Wij willen een onderdeel zijn van een oplossing voor retailers om betere transacties te genereren.' Google wil naar eigen zeggen 'het doen van online aankopen vereenvoudigen'.

Meer transparantie

Vorige week nog gaf de Europese Commissie aan te pleiten voor meer transparantie onder zoekmachines als Google. Zoekmachines moeten volgens de commissie meer informatie geven over hun manier van rangschikken en een procedure opstellen voor bedrijven die het niet eens zijn met die rangschikking.

Boete

Google werd vorig jaar beboet voor het schenden van het mededingingsrecht. Retailers en prijsvergelijkers die niet aangesloten zijn bij de zoekmachine, zouden onterecht benadeeld worden in de concurrentiestrijd. Als gevolg daarvan moest Google een boete van 2,42 miljard euro betalen.

Shopping Actions lanceert eerst in Amerika en is beschikbaar voor alle retailers. Wanneer het programma richting Europa gaat, is nog niet bekend.