Twinkle | Digital Commerce

Miljoeneninvestering voor online activiteiten Intergamma

2018-02-07
1000562
  • [nieuws]
  • 1:26

Met de overname van het aandeel van zijn grootste franchisenemer, de Van Neerbos Groep, maakt Intergamma een eind aan de langdurige interne onenigheid tussen aandeelhouders. Daarmee komt de weg vrij voor investering: Intergamma trekt 100 miljoen euro uit, deels voor online verkoop.

'Intergamma kan na de overname verder invulling geven aan zijn groeistrategie; investeren in de formules Gamma en Karwei, innovatie en e-commerce', verklaart het bedrijf. De precieze verdeling van het groeigeld bepaalt Intergamma in de komende maanden.

In de meest recente Twinkle100 staat de bouwmarktketen op de 28e plaats met een online omzet van ruim 50 miljoen euro. Volgens Intergamma ontvangen zijn formules maandelijks 1,5 miljoen online bezoekers.

Ruime meerderheid

De Van Neerbos Groep exploiteert 156 van de 386 franchisevestigingen; die komen voorlopig allemaal in eigen beheer van Intergamma. De uitkoop van de grootste franchiser werd in de aandeelhoudersvergadering van dinsdag door 92,5 procent van de stemmen gesteund. 

Machtsstrijd

Die eensgezindheid was het afgelopen jaar ver te zoeken, nadat de Ierse eigenaar van de Van Neerbos Groep - CRH - aangegeven had zijn aandeel van 49,8 procent in Intergamma te willen verkopen. Intergamma, zijn aandeelhouders en franchisenemers raakten daarop onderling verdeeld over de nieuwe bestemming van de aandelen. Het conflict leidde eind vorig jaar naar de Ondernemingskamer, die Intergamma's voornemen de Van Neerbos Groep uit te kopen, goedkeurde.

Reserveeroptie

De benodigde investeringen in Gamma en Karwei vormden voor de Ieren de aanleiding hun aandeel van de hand te doen; Intergamma neemt ze nu voor zijn rekening. Vorig jaar testte de doe-het-zelfretailer onder meer een online reserveeroptie voor artikelen in de bouwmarkt.

Lees ook: 'Klantreizen voor klussers' (Twinkle 10-2017)