Twinkle | Digital Commerce

Microsoft trekt stekker uit Windows Phone

2017-07-13
1680945
  • 1:38

Microsoft stopt met de ondersteuning van software voor Windows Phone 8.1, het begin van het einde van het mobiele besturingssysteem. Slechts twee van de tien grootste online retailers uit de Twinkle100 ontwikkelden eigen consumentenapps voor Windows.

Het gaat om Zalando en Amazon, grote internationale spelers. Alleen de Windows-winkelapp van eerstegenoemde is in het Nederlands beschikbaar, leert een inventarisatie van Twinkle.

De andere bedrijven uit de top10, bol.com, wehkamp, Coolblue, Albert Heijn, Van Dijk Educatie, H&M, Media Markt en Nextail (Blokker Holding), houden momenteel geen mobiele app voor Windows Phone draaiende.

De dag die je wist dat zou komen

Lijstaanvoerder bol.com lijkt niet verbaasd over het besluit van Microsoft. Manager product development Maurice Jongerius, jarenlang specifiek verantwoordelijk voor mobiel bij bol.com, laat op Twitter weten:


Marktaandeel

Windows lanceerde zijn mobiele ecosysteem in 2010, de laatste jaren werden de toestellen voornamelijk geproduceerd door Nokia. Volgens Quote zou Windows Phone in Nederland nooit meer dan 5 procent marktaandeel hebben bereikt. Het mondiale marktaandeel loopt hard terug, van 1,1 procent eind 2015 tot 0,3 procent eind vorig jaar. Android en, op afstand, iOS domineren de mobiele wereld, blijkt uit deze tabel van Gartner:


Apps voor iOS en Android wel gemeengoed

Van de tien grootste Nederlandse e-commerce spelers beschikken er zeven over mobiele winkelapps voor zowel Apple’s iOS als Android. Drie partijen doen het zonder apps: Coolblue (dat wel ontwikkelambities had), studieboekenverkoper Van Dijk Educatie en Nextail.

Overigens komen er nog wel updates uit voor telefoons met Windows 10 Mobile OS, waar ongeveer 20 procent van de Windows-toestellen op draaien. Er lijkten momenteel geen nieuwe Windows Phones in de maak.

NB in de nieuwe Twinkle100, die op 21 september verschijnt, leest u alles over de mobiele sites en applicaties van ’s lands grootste online verkopers.