Twinkle | Digital Commerce

Creditcardtoeslagen voorlopig niet aan banden

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:38

Online verkopers en andere bedrijven mogen transactiekosten blijven rekenen voor het gebruik van creditcards. Een voorgesteld verbod kwam gisteren niet door de Tweede Kamer.


Het wetsvoorstel werd een klein jaar geleden ingediend door PVV-Kamerlid Van Vliet. Hij wil de toeslagen op creditcardbetalingen een halt toeroepen, om duidelijkheid te scheppen en vernieuwing aan te jagen.

Doorberekenen
'Als de Tweede Kamer het voorstel van Roland van Vliet goedkeurt, mogen verkopers bij creditcardbetaling géén betaalkosten meer rekenen aan consumenten', legde Mijnwebwinkel.nl’s Christian Waijers uit op deze site. ‘Het idee is dat de consument dan een eerlijke keuze heeft in betaalmethodes, wat de concurrentie en innovatie in de betaalmarkt zal stimuleren. Volgens de initiator van de wet kunnen verkopers de kosten dan via de prijzen alsnog doorberekenen aan hun klanten.’

Voorstel afgewezen
Een Kamermeerderheid keerde zich gisteren echter tegen het voorgestelde verbod op transactiekosten bij (onder meer) creditcards. Regeringspartijen VVD en PvdA verwezen het initiatiefwetsvoorstel naar de prullenmand. Eerstgenoemde partij vreest dat het gebruik van creditcards zal toenemen en dat de kosten van die verschuiving worden verrekend in de prijzen. De PvdA is vooral bang dat consumenten massaal schulden aangaan op creditcards als er geen drempel meer is om dat betaalmiddel te gebruiken. Ook het CDA en GroenLinks stemden tegen, rapporteert SC Online.

Dijsselbloem positief
Opvallend is dat minister Dijsselbloem van Financiën zich eerder positief uitliet over het initiatiefvoorstel van Van Raak. ‘Het is een maatregel die de consument verder beschermt en die in de kracht van haar eenvoud beter begrijpbaar en toepasbaar is en daarmee beter handhaafbaar.’

‘Achterhoedegevecht’
In een reactie zei Van Vliet gisteren dat de meerderheid van tegenstemmers een ‘achterhoedegevecht’ voert, omdat nieuwe Europese regels met dezelfde strekking in 2018 ingevoerd moeten zijn. Tot het zover is mogen online retailers en andere bedrijven de reële (door hen gemaakte) betaalkosten doorberekenen aan klanten. Begin dit jaar tikte de ACM Thuisbezorgd.nl en Just Eat nog op de vingers omdat ze een extra toeslag rekenden aan klanten. Deze praktijk wordt ook wel surcharging genoemd.