Twinkle | Digital Commerce

PostNL voor de rechter om ‘schijnzelfstandigheid’ bezorgers

2017-05-27
180101
  • 1:19

PostNL moet de komende twee weken in meerdere plaatsen voor de rechter verschijnen. 25 zelfstandige pakketbezorgers hebben een rechtszaak aangespannen tegen hun (voormalige) werkgever vanwege een ‘verkapt dienstverband’.

Veel zelfstandige pakketbezorgers van PostNL zijn al geruime tijd ontevreden over het contract dat zij hebben met hun werkgever. De zzp’ers zouden hun eigen geld moeten inleggen om überhaupt een pakket te kunnen bezorgen. Zo verplicht PostNL zelfstandigen om bedrijfskleding en een PostNL-bus aan te schaffen, berichtte de NOS in maart. Ook zouden zij geen pakketten voor andere vervoersbedrijven mogen bezorgen. Schijnzelfstandigheid, noemen de vakbonden FNV en Subco Partners dat.

Te weinig opgeleverd
Na een staking en plannen voor een nieuw bezorgbedrijf (onder leiding van Subco Partners) in de zomer, nemen een aantal zzp’ers nu drastischere maatregelen. ‘Het praten met PostNL heeft te weinig opgeleverd, idem voor het actie voeren’, schrijft Maurice Jacobs, bestuursvoorzitter van Subco Partners. ‘Dit (de rechtszaken, red.) betreft zowel ontslagen (zzp-)bezorgers als nog werkende bezorgers.’

In vaste dienst
Vlak voor de zomerstaking werd bekend dat zelfstandige pakketbezorgers in vaste dienst konden komen bij de marktleider, zonder proeftijd. Het tarief voor pakketbezorgers die zelfstandig willen blijven, ging met 10 procent omhoog. ‘Door dit aanbod is er geen verschil meer in kosten tussen zelfstandige pakketbezorgers en eigen medewerkers', aldus PostNL.

‘Verhoging is nodig’
De zelfstandige pakketbezorgers eisten echter een tariefsverhoging van 25 procent. ‘Die 25 procent verhoging is absoluut nodig’, zei Jacobs in juli. ‘We kunnen nu alleen het hoofd boven water houden door een beetje te rommelen of te frauderen met bijvoorbeeld declaraties.’