Twinkle | Digital Commerce

‘Eenderde van bedrijven heeft besteloptie op website’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:08

Eenderde van de websites van Nederlandse bedrijven bevat een mogelijkheid voor bestellen, boeken of reserveren van producten en diensten. In 2012 verkocht nog 26 procent van de ondernemingen online. Van de bedrijven die actief zijn in de handel heeft ruim de helft een besteloptie.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Zo’n 90 procent van alle Nederlandse bedrijven met tien of meer werknemers heeft inmiddels een eigen website. Daarvan heeft 78 procent productbeschrijvingen en een prijslijst opgenomen. Bij 35 procent is het zelfs mogelijk om een bestelling te plaatsen of te reserveren.

Bestelling volgen
De mogelijkheid om digitaal een bestelling te volgen is nog niet in veel websites ingevoerd. 11 procent van de sites heeft deze optie, komend van 7 procent in 2012. Ook kunnen klanten op slechts 8 procent van de websites een product aanpassen naar hun eigen wensen.

Handel
Bijna 90 procent van de reisbureaus en logiesaccommodaties (hotels, bungalowparken, campings) heeft anno 2015 een bestelmogelijkheid op zijn website. Van de bedrijven die actief zijn in de handel biedt ruim de helft deze optie. In 2012 was dit nog 35 procent. Het gaat volgens het CBS dan vooral om partijen uit de detailhandel. ‘De verkoop via internet is in deze branche nog steeds een groeiend fenomeen.’