Twinkle | Digital Commerce

Picnic ziet mogelijkheden in veertig steden

2017-05-27
180101
  • 1:44

De Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius leverde vandaag de eerste Picnic-bestelling af aan prins Maurits van Oranje. Met die ceremoniële handeling werd de app only supermarkt officieel geopend. Na Amersfoort moeten andere plaatsen volgen. ‘We zullen stad voor stad uitbreiden.’

Dat zei serieondernemer Michiel Muller (foto), bekend van Tango en Route Mobiel, vandaag. Hij staat met Joris Beckers, Frederik Nieuwenhuys en Bas Verheijen aan de basis van Picnic. Ze hebben allemaal een aandeel in de startup, net als inkooppartner Boni en een aantal particuliere investeerders en investeringsfondsen.

Besteldrempels
Met de belofte ‘laagste prijs, gratis thuis’, denkt Picnic een grote groep webshoppers aan zich te kunnen binden. De oprichters trekken de vergelijking met Zalando, dat de online modemarkt openbrak door bestelbarrìeres weg te nemen. Bezorgkosten zouden de grootste drempel vormen voor Nederlanders om online boodschappen te doen, bleek gisteren nog uit onderzoek van ING. De bank voorspelt dat het online kanaal in 2020 goed is voor 20 procent van de totale Nederlandse supermarktomzet.

Opschalen
Op welke termijn Picnic zou willen opschalen is niet bekend. ‘Maar het is relatief eenvoudig voor ons om in een nieuwe stad actief te worden’, aldus Beckers vandaag. ‘We moeten dan net zo’n hub bouwen als hier in Amersfoort en extra busjes laten rijden. De rest is wel zo’n beetje aanwezig.’ Beckers zei eerder tegen Twinkle dat Picnic waarschijnlijk als een olievlek zal uitbreiden.

Lijstje met de veertig grootste steden
Op de vraag hoeveel terrein Picnic uiteindelijk denkt te kunnen bestrijken, antwoordde Beckers' compagnon Muller vandaag: ‘Als je een lijstje van de veertig grootste steden maakt, dan heb je de helft van de Nederlandse bevolking wel te pakken. Er moeten voor ons concept natuurlijk wel voldoende mensen bij elkaar wonen. Bij succes zullen we stad voor stad uitbreiden, ik kan echt nog niet zeggen in welke volgorde. Wel kan ik zeggen dat verschillende gemeentes zich al bij ons hebben gemeld. Dat is natuurlijk hartstikke leuk.’

Gok
Muller temperde onlangs overigens nog al te veel enthousiasme rondom Picnic: ‘Het blijft een gok’, zei hij in Intermediair.
 
Lees ook: Picnic-busje komt zo (30 september 2015)