Twinkle | Digital Commerce

Daisycon-ceo uit PAN na boete van ACM

2017-11-11
180101
Marko Dobroschelski, ceo van het vorige week beboete Daisycon, treedt per direct terug als vice-voorzitter en bestuurslid van Platform Affiliate Netwerken (PAN). Dat meldt de branchevereniging vanmiddag.
 
Daisycon kreeg eind vorige week een boete van 810.000 euro voor ‘het op grote schaal versturen van spamberichten’, aldus de ACM. Het stelde dat Daisycon een centrale rol zou hebben gespeeld in de verzending van ruim 2 miljard ongevraagde commerciële e-mailberichten, waarvan ontvangers zich niet konden afmelden.

Vertroebelende factor
‘Na gezamenlijk overleg tussen alle betrokkenen is besloten dat Marko Dobroschelski per direct zal terugtreden als vice-voorzitter en bestuurslid’, meldt PAN in een statement. ‘De bestuursleden achten deze stap noodzakelijk om één van de doelstellingen van de PAN te onderstrepen, namelijk het toezien op het op de juiste wijze naleven van wet- en regelgeving. Het PAN doet hiermee uitdrukkelijk geen uitspraak over het besluit van de ACM. Het PAN moet een onafhankelijke positie in deze zaak innemen. Daarbij zou de rol van Dobroschelski als bestuurslid van de PAN als vertroebelende factor gezien kunnen worden.’ PAN geeft daarnaast aan zijn standaardwerkwijze voor de verzending van mailingen tegen het licht te willen houden.

‘Lukraak tegen de muur gezet’
Dobroschelski zei vorige week in een gesprek met Twinkle dat 'Daisycon lukraak tegen de muur gezet' is door de ACM. ‘Wij zijn de grootste partij, Barbertje moet hangen’, zei hij. Volgens Dobroschelski is er een hoop af te dingen op de uitspraak van de ACM. ‘Ze verkiezen een boete boven overleg, voor het schokeffect, en ze beginnen met het grootste affiliatenetwerk. Je zou kunnen zeggen dat ze een proefproces bij de rechter ontlokken om die restrictieve interpretatie te toetsen. Maar ik vind dat zo’n autoriteit de markt niet moet knevelen.’