Twinkle | Digital Commerce

Amazon: ‘3D Printing Store markeert verschuiving in online retail’

2017-05-27
288159
  • 1:21

Amazon heeft een afdeling geopend voor driedimensionaal geprinte artikelen. In de 3D Printing Store op Amazon.com staan een paar honderd producten waarvan de maat, de kleur, het materiaal en soms ook ontwerpelementen kunnen worden aangepast.

Sinds gisteren zijn onder andere afdrukbare juwelen, interieurartikelen en poppen online te koop. Ze worden vervaardigd door derde partijen waar Amazon mee samenwerkt, waaronder Mixee, Sculpteo en 3DLT. Zij printen de gepersonaliseerde creaties en sturen ze direct naar de klant.

Meer extern aanbod
Amazon test de verkoop van 3D geprinte producten al enige tijd, maar vanaf nu gaat de wereldmarktleider opschalen met zijn marketplace: het bedrijf biedt externe partijen op de driedimensionale printmarkt de mogelijkheid om hun aanbod toe te voegen aan de site. Amazon treedt daarmee in de voetsporen van Shapeways, een spin-off van Philips die vijf jaar geleden al een marktplaats voor 3D-prints opende.

Verschuiving
Petra Schindler-Carter, verkoopdirecteur van Amazon Marketplace, ziet de introductie van de 3D Printing Store als het begin van een verschuiving in online retail. ‘De productie wordt steeds meer aangepast op individuele behoeftes, waardoor een meeslepende klantervaring ontstaat.’ Feitelijk faciliteert driedimensionaal printen personalisering, een megatrend.

Hema
In ons land startte Hema begin dit jaar als eerste retailer met een 3D printing service. Sinds februari kunnen consumenten armbanden en kettingen van roestvrij staal, nylon en 24 karaats goud personaliseren. Later voegde de nummer 8 van de Twinkle100 de mogelijkheid toe om 3D-beeldjes van personen uit de printer te laten rollen.

Lees ook: Hoe kan 3D printing de e-commerce markt veranderen? (10 juli 2014)