Twinkle | Digital Commerce

Winschoten krijgt 'fysieke webwinkel'

2017-11-08
180101
  • 1:46

Winkeliers uit Winschoten hebben samen met de gemeente Oldambt en de provincie Groningen een werkgroep opgericht om in 2017 ‘de meest innovatie fysieke en digitale winkelstad van Nederland’ te zijn. Een zogenoemde ‘fysieke webwinkel’ is een belangrijk speerpunt.

De projectgroep Winschoten24 heeft al een locatie op het oog waar de fysieke webwinkel moet worden geopend; in een leegstaand pand aan het Israelplein kunnen mensen straks aankopen komen doen ‘via een webshop waar ondernemers in Winschoten met een bestaande webshop zich bij kunnen aansluiten’, is op de site van de gemeente te lezen. ‘De bestellingen kunnen hier de volgende dag of dezelfde dag worden opgehaald.’

Same day delivery
Of consumenten de webwinkel met het verzamelde Winschoter assortiment ook buiten de fysieke locatie kunnen bezoeken is onduidelijk, maar lijkt waarschijnlijk. Duidelijk is wel dat er ook een bezorgservice komt voor de online bestelde orders, waar werkzoekenden voor worden ingeschakeld. Zij leveren orders doorgaans dezelfde dag aan huis af, als er voor vijf uur in de middag is besteld. ‘De snelheid is van belang om de concurrentie met andere webshops aan te gaan’, aldus de gemeentesite.

Ambities
In de fysieke webwinkellocatie is straks gratis wifi beschikbaar. Later moet het draadloze internet in de gehele binnenstad kosteloos worden. Ook zijn er ambities voor mobiele applicaties over winkelen in Winschoten. Als de plannen aanslaan, komt er waarschijnlijk een soortgelijke fysieke webwinkel in de Duitse stad Leer, waarmee Winschoten een stedenband onderhoudt. Winkeliers uit de Groninger plaats zouden hun waar dan ook online aan Duitse zusterstadbewoners kunnen slijten en vice versa.

Gratis wifi
Verschillende gemeenten ontplooien initiatieven om in te spelen op de digitalisering van retail. Zo hopen ze publiek voor hun fysieke winkelcentra te blijven binden en boeien. Veel gemeenten kijken naar mogelijkheden om gratis wifi in het centrum beschikbaar te stellen, zoals Utrecht dat op bepaalde plekken reeds heeft gedaan. Om andere redenen zijn ook bedrijven bezig met de ontwikkeling van kosteloze wifi-netwerken, waaronder BullsEye. Dat bedrijf verkoopt verzamelde data van gebruikers aan retailers.

Lees ook: