Producten uit honderden webwinkels zijn vanaf 18 november te vinden in een voormalig pand van de Free Record Shop in Eindhoven. Op die dag openen de deuren van Boqz, een plek waar webwinkeliers uit het hele land hun waar kunnen slijten.
De Amsterdamse initiatiefnemer Maurice Steenbergen vertelt over zijn concept in het Eindhovens Dagblad (ED). ‘Er zijn in Nederland tienduizenden webshops, maar ik hoor vaak dat ze veel moeite hebben met het trekken van publiek. Adverteren is duur en wie goed vindbaar wil zijn via zoekmachines moet daar vaak ook voor betalen', zegt de exploitant. 'Een eigen winkel is een alternatief, maar voor kleine ondernemers vaak onbetaalbaar. Helemaal op een A-locatie waar de huurprijs al snel een ton tot anderhalve ton euro per jaar bedraagt. Een tussenstap is er eigenlijk niet en daarom bedacht ik die.’
Presentatiebox
Bij Boqz kunnen ondernemers straks een of meerdere boxen van 60 bij 45 centimeter huren om hun spullen te etaleren. Ze zijn tussen de 40 en 60 centimeter diep en kosten tussen de 83 en 249 euro per stuk per maand. De prijs hangt onder andere af van de locatie in de winkel. Bovenop de huur moeten ondernemers apart betalen voor stroom en extra opslag. Steenbergen brengt webshops geen startkosten, borg of omzetcommissie in rekening.
Verkopers en etaleurs
Boqz stelt verkopers en etaleurs beschikbaar die ondernemers helpen bij de inrichting van in totaal 274 etalages. Daarin komen onder andere sieraden, horloges, woonaccessoires, kledingstukken zoetwaren, handwerk, cosmetica en elektronica te liggen. 'Het maakt niet uit of u de producten zelf maakt, importeert of inkoopt bij de groothandel', is te lezen op de site van Boqz. 'De enige eis die we stellen is dat uw producten of productrange iets bijzonders hebben. We willen een winkel neerzetten waar vooral producten liggen die in de rest van de winkelstraat niet te koop zijn.'
Meer steden
Boqz spreekt de intentie uit om 'zo snel mogelijk winkels te openen in de grote steden van Nederland'.
Geniaal idee, ik kan me voorstellen dat dit voor webwinkels in Eindhoven interessant is!
Het kost je dan dus ook 1 man meer personeel om daar aanwezig te zijn? Of is het achter gesloten raam? Zie het nog niet echt voor me hoe dit kan worden gerealiseerd
Het is een winkel waarin diverse webshops hun eigen 'etalage' hebben. Als webshopeigenaar huur je een gedeelte van de totale winkel en Boqz helpt dan met inrichten dankzij verkopers en etaleurs die zij in dienst hebben. Op de website staat dat er een vast bedrag wordt gevraagd per maand voor de huur, dit is waarschijnlijk inclusief de service van een etaleur: http://www.boqz.net/prijs.xhtml
@Robert, naar mijn idee lijkt het op een soort kijkshop idee.
Enerzijds zeg ik geniaal! Anderzijds zeg ik, zitten consumenten wel te wachten op deze manier van producten bekijken? Het nadeel van veel online ondernemers is dat ze onvoldoende onderscheidend zijn. Voor die groep die het wel is, is dit een mooie aanvulling. Zie het dan ook meer als een mooie kans voor een al succesvolle webwinkel om zijn assortiment ook (deels) in de winkelstraat aan te bieden...
Leuk initiatief. Lijkt me administratief wel een pittige uitdaging om dit concept in goede banen te leiden. (Voorraad, verkopen, uitbetaling, etc).
@allemaal.
In Boqz gaan we de producten van de webwinkels verkopen en ons doel is omzet draaien voor de webwinkels. We zijn geen etalage en ook geen Kijkshop. We hebben gewoon personeel rondlopen en je kan de producten uit de schappen pakken zoals in een normale winkel. Er zijn gelukkig heel veel webwinkels met een leuk en onderscheidend assortiment (waaronder zelfgemaakte producten). De administratie is d.m.v. een slimme kassa bijna helemaal geautomatiseerd. Ondernemers krijgen voorraad- en verkooprapportages.
Boqz is interessant voor webshops uit heel Nederland, je hoeft namelijk nooit in de winkel te zijn: wij doen alles, daar betaalt de klant voor. En voorraad kan hij op de post doen.
Ik denk dat de uitdaging vooral het assortiment is. Mainstream producten vallen af. Niche producten zijn een niche en ik vermoed daarom niet noodzakelijk in een winkelstraat. Het bereik is namelijk beperkt. Je bereikt alleen het winkelend publiek dat deze winkel bezoekt. Daarvan moet een deel converteren en wel zodanig dat het de huur rechtvaardigd.
Tevens ben ik benieuwd of het geen rommelig aanblik wordt.
Anderzijds zie ik wel weer mogelijkheden om bijvoorbeeld pasvormen neer te zetten.
Stel dat je kleding maakt dat je via de webshop verkoopt. Via de dit soort viewshops kan je kijken welke maat kleding je nodig hebt. Vervolgens ga je thuis kijken naar de kledingstukken.
Maar goed, laat je vooral niet weerhouden door een ouwe zeur :)
Ik zal de ontwikkelingen volgen.
Het klinkt leuk, maar ik vind de prijs behoorlijk pittig. Een etaleur zou ik niet hoeven, ben er nl. zelf een, maar ik betaal daar dan wel voor. Waarom vitrines? Het Loods 5 concept door spulletjes op tafels te zetten is wellicht gezelliger (beleving) met een kassasysteem. Ben altijd in voor vernieuwing, maar in dit geval eerst zien dan geloven.