Twinkle | Digital Commerce

Google gaat e-books verkopen en verhuren in Nederland

2017-05-27
8548
  • [nieuws]
  • 1:26

Google gaat uitgevers de mogelijkheid bieden boeken te verkopen én verhuren via zijn Play Store in Nederland. Ze kunnen voor elke titel een verhuurperiode aangeven. Lezers moeten minimaal 20 procent van de inhoud van een boek tot zich kunnen nemen.

Google startte vorige week met het aanbieden van e-books in zijn Belgische Play-winkel. Wanneer de digitale boekwinkel voor de Nederlandse markt zal worden geopend is nog niet bekend, maar lang lijkt het niet meer te gaan duren. Google heeft alvast een ‘Programmabeleid voor uitgevers voor boeken op Google Play’ openbaar gemaakt, merkte Tweakers op.

Percentage van de catalogusprijs
In de richtlijnen van Google voor uitgevers is te lezen: ‘Voor boeken waarvoor u toestemming geeft dat ze worden verkocht voor verhuurperioden, geeft Google u momenteel de mogelijkheid een “Verhuurprijs” voor elke geautoriseerde verhuurperiode op te geven als percentage van de e-boekcatalogusprijs voor het boek.’

Hoofdstukken
Uitgevers kunnen ook delen van boeken verhuren, wat uitkomst kan bieden aan lezers die slechts geïnteresseerd zijn in bepaalde hoofdstukken. Google laat weten: ‘Boeken kunnen alleen voor verhuur worden aangeboden op Google Play als u de gebruiker de mogelijkheid geeft ten minste 20 procent van de inhoud van die boeken te downloaden voor verhuur en aankopen.’

Via apps en browser
De e-boekwinkel van Google is behalve bij onze zuiderburen al beschikbaar in onder meer Portugal, Oostenrijk en Ierland. De titels zijn te lezen op smartphones en tablets, zowel via apps voor Android en iOs van concurrent Apple als via de browser. Voor de introductie van Google's Play-boekwinkel in ons land zou Google een samenwerking hebben gesloten met CB (voorheen Centraal Boekhuis).