Twinkle | Digital Commerce

Alibaba heeft eigen zoekmachine

2017-11-09
180101
  • 1:02

De Chinese Alibaba Group heeft een nieuwe zoekmachine gelanceerd. Ze verwijst surfers naar relevante websites, nieuwsartikelen, afbeeldingen en geografische kaarten. De naam van de zoekmachine refereert aan Alibaba's cloud computing-departement: Aliyun Search.

Gebruikers van Aliyun Search kunnen sinds gisteren hun zoekopdrachten kwijt op het webadres s.aliyun.com. Voor de maps-resultaten is de Chinese gigant een samenwerking aangegaan met het beursgenoteerde bedrijf AutoNavi.

Concurrentie
Aliyun Search concurreert met Baidu, de grootste zoekmachine in China. De Alibaba Group wil volgens diverse media geen commentaar leveren op de vraag hoe de nieuwe zoekoptie populairder kan worden dan Baidu, dat 80 procent van de Chinese zoekopdrachten afhandelt. Google staat in het land op de vierde positie in de top 5 van zoekmachines.

eTao
Het is niet de eerste keer dat Alibaba met een zoekmachine start. Het lanceerde in 2010 samen met Microsoft de productenzoeker eTao, die sterk gerelateerd is aan het eigen handelplatform Taobao. De Alibaba Group, in handelsvolume naar eigen zeggen drie keer zo groot als eBay, kondige eerder dit jaar een reorganisatie aan. De Chinese webgigant wordt in 25 aparte bedrijven opgesplitst om de groeiende concurrentie beter het hoofd te kunnen bieden.