Twinkle | Digital Commerce

Wat is het effect van Google +1 op zoekresultaten?

2018-06-12
180101
  • 1:39

Eind maart van dit jaar introduceerde Google de Google +1. SEO Effect, onderdeel van het Nederlandse online marketingbureau Screenborn, deed onderzoek naar het effect van deze knop. De resultaten hiervan staan beschreven in een whitepaper. In dit artikel vindt u een samenvatting.

Google +1 is als het ware een stemknop á la de Like-button van Facebook. Momenteel - als experiment - beschikbaar voor het uiten van je goedkeuring of aanbeveling voor een zoekresultaat. Maar de zoekmachinegigant heeft aangekondigd dat Google +1 binnenkort ook verschijnt voor webpagina’s, zoals dus de huidige Like-button van Facebook of de Respect-knop van Hyves.

+1 markeringen

Op dit moment is Google +1 dus al wel te vinden in de zoekresultaten van Google. Vooralsnog kun je de pagina’s die met een +1 zijn aangetekend echter alleen zien als je bent ingelogd met een Google-account. Als mensen uit je sociale kring een +1 op je websitepagina hebben achtergelaten, kun je hun Google-profielnaam zien staan naast de +1 notering. Als niemand uit je sociale kring een Google +1 heeft geplaatst, zie je alleen het totaal aantal +1 markeringen naast je webresultaat in Google staan.

Effecten zoekresultaten

Doordat +1 markeringen uit de sociale cirkel van een Google-gebruiker direct worden getoond in de zoekresultaten, heeft dit allereerst effect op de zoekmachinerankings, aldus de whitepaper. Google geeft aan dat sociale aanbevelingen met de +1 knop de zoekresultaten kunnen beïnvloeden omdat de aanbevelingen de zoekresultaten relevanter kunnen maken. Daarnaast zijn aanbevelingen via bekenden vaak overtuigender dan bijvoorbeeld een review door een expert. Tot slot valt een resultaat in Google dat met een +1 wordt beoordeeld meer op, door het visuele element dat wordt getoond, waardoor het verkeer naar de site vanuit het zoekresultaat kan worden vergroot.

Meer informatie over de Google +1 knop en het onderzoek kunt hier vinden. Tevens vindt u in de whitepaper tips over hoe u deze knop voor uw website kunt inzetten.

Bron: Seoeffect.com