Twinkle | Digital Commerce

Video in e-commerce land

2017-05-27
180101
  • [video]
  • 3:34

Video is aan de winnende hand. Zo is YouTube na Google de meest gebruikte zoekmachine ter wereld. Productvideo’s zijn ook niet duur om te produceren. Maar hoe kun je video nou optimaal inzetten om de conversie en klanttevredenheid van je webshop te vergroten?

Tekst: Geert-Jan Smits

Zie de productpagina als het pashokje in de offline-winkel. De consument gaat er een of meerdere artikelen eens goed bekijken, passen en beoordelen. Bezoekers van de productpagina doen niet anders. En dat kunnen ze sneller als je de content op een visuele manier aanbiedt. Daarbij is allereerst de productfoto van belang. Deze dient het liefst zo groot mogelijk te zijn en van de juiste kwaliteit. Daarnaast is er al enkele jaren de hoop gevestigd op video. In 2011 is de verwachting een versnelling in het gebruik te zien. Eindelijk. Want een productvideo biedt de gebruiker voordelen: het kost geen energie, maar het biedt een ontspanmoment. Mensen lezen niet of nauwelijks vanaf een beeldscherm. Vandaar dat video zo veel kansen biedt bij de verkoop van producten online.

Video wordt al langer gebruikt in webshopland. Maar de trend is dat video het primaire communicatiemiddel gaat worden in de interactie met de klant, en niet slechts een klein onderdeeltje van de productpagina. Meerdere studies tonen aan dat goed gebruik van video effect heeft op de conversie. Maar video kan meer doen. Een heldere video kan invloed hebben op de retourpercentages en het aantal servicetelefoontjes.

Video voor conversie
Forrester Research deed bijna twee jaar geleden onderzoek naar online-video voor webshops (juli 2009). In de rapportage is het onderzoeksbureau fel tegen aparte tv-kanalen en geïsoleerde videosecties voor webshops. En daar is nog steeds iets voor te zeggen. Het is zonde je bezoeker naar een aparte omgeving te sturen, ver weg van de productcontent en een conversiemogelijkheid. Video’s dienen net als productfotografie altijd in de context van het product te worden aangeboden. Want dan kan het helpen in het overtuigen van de klant het product aan te schaffen. Overigens kan het geen kwaad om losse videosecties te ontwikkelen, zolang deze video’s maar ook op de productpagina’s zijn ingebed.

Uit de praktijk
De absolute best practice in het gebruik van productvideo is (naast Asos.com) Ebags.com. Deze webshop toont de productvideo’s op twee locaties: op de productpagina en in een aparte video-omgeving. Ebags.com biedt met video een aantal unieke functionaliteiten:

  • de ‘Buy now-optie’ altijd in beeld (binnen de videosectie)
  • transcript: bij de meeste video’s staat een letterlijk verslag van hetgeen wordt verteld (binnen de videosectie)
  • ratings: je kunt de video beoordelen
  • sharing: uitgebreide mogelijkheden om de video te delen met vrienden
  • integratie met Facebook: ben je ingelogd bij Facebook, dan kun je direct commentaar geven


Produceren
Voor een klein budget kun je al een productvideo ontwikkelen. Daarvoor hoef je geen professionele televisiemaatschappij in te huren. Globaal gezegd kun je op drie manieren aan de video’s komen:

  1. Zelf produceren: dit is het meest arbeidsintensief en kostbaar, maar geeft wel unieke en onderscheidende content.
  2. User generated: dit is een kostenefficiënt alternatief, maar de kwaliteit is over het algemeen wat minder en daarnaast mist de controle over de inhoud van de video. (Hotelvideoreviews.com is een goed voorbeeld van een webshop die zijn businessmodel heeft opgehangen aan user generated video’s).
  3. Video’s van producenten: steeds meer fabrikanten investeren zelf in video en bieden de content gratis aan voor de aangesloten webshops.


Het virale effect
Een belangrijk aspect bij productvideo’s is dat de bezoeker de mogelijkheid heeft om de video door te sturen naar vrienden en bekenden. Dat kan op twee manieren: in de context van de video - zoals Ebags.com dat doet - of na afloop van de video, zoals Moosejaw.com.



Tips

  • Zorg dat de video in een lay-over wordt getoond (en eventueel ook nog in een aparte videosectie).
  • Laat de gebruiker in controle blijven. De video start nooit automatisch en het volume dient aanpasbaar te zijn.
  • Zorg dat de gebruiker gemakkelijk heen en weer kan spoelen in de video.
  • Geef altijd duidelijk aan hoe lang de video duurt.
  • Beperk de lengte van de video van dertig seconde tot maximaal een minuut.
  • Geef de bezoeker een indruk van de inhoud van de video door het tonen van een kenmerkend beeld en enige introductie in de vorm van tekst.Vergeet niet de sociale mogelijkheden: delen met vrienden op Hyves, Facebook, LinkedIn, Twitter en het aloude e-mail.

Geert-Jan Smits is oprichter en partner van internetadviesbureau Jungle Minds en directeur van Flinders.nl.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 4-2011.