Twinkle | Digital Commerce

User generated SEO voor geoptimaliseerde content

2017-05-27
299185
  • 4:03

Meer aandacht zal dit jaar uitgaan naar online-marketingmethodieken die kostenefficiënt zijn. Met als koploper zoekmachineoptimalisatie. Uiteindelijk zal de online-retailer het percentage ‘gratis’ bezoekers moeten maximaliseren om voldoende rendement te behalen.

Affiliatemarketing en zoekmachinemarketing zijn en blijven een belangrijk onderdeel van de marketingmix. Maar SEO zal de winnaar zijn van 2011.

Tekst: Geert Jan Smits

Een van de trends voor 2011 (en verder) is het toenemende belang van SEO in de online marketing mix. Het is een manier van bezoekers trekken die anders is dan de andere methodieken. Want je betaalt niet (direct) voor een bezoeker die via de natuurlijke resultaten van Google of Bing binnenkomt. Waar je bij zoekmachinemarketing en affiliatemarketing betaalt per bezoeker (cost per click of cost per sale), is dat bij SEO niet het geval. Het is de algemene verwachting dat de betaalde vormen van online-marketing alleen maar duurder gaan worden. Dagelijks verschijnen nieuwe webshops die zich mengen in de strijd om de eerste plaats in AdWords. En door de toegenomen concurrentie zullen de vergoedingen bij affiliatemarketing eerder stijgen dan dalen.

In 2011 zullen nog meer traditionele retailers de stap maken naar het web, zoals Bijenkorf, V&D en Hema dat al succesvol hebben gedaan. Hoe kun je je dan toch nog onderscheiden en op een kostenefficiënte wijze bezoekers blijven trekken? Met SEO.

Zoals Siegfried Jongsma op Marketingfacts al constateerde wordt 2011 het jaar van de content. Want heeft u goede content, dan zijn er genoeg websites en sociale media die naar uw site willen linken. En met meer links is de kans groter dat u hoger eindigt in de natuurlijke resultaten van de zoekmachines.

Ook SEO niet gratis
Natuurlijk is ook zoekmachineoptimalisatie niet gratis. U zult meer van uw eigen kracht moeten uitgaan om succesvol te zijn. Bij SEO draait alles om het schrijven en beheren van content die aansluit op de behoeften van uw doelgroep. Content die rekening houdt met bijvoorbeeld de actualiteit, seizoenspatronen en algemene trends in de branche. Goede content trekt links en wordt goed geïndexeerd door de zoekmachines. Maar het schrijven van sterke content is een (op)gave. Bent u hierin succesvol, dan zullen bezoekers via zoekmachines, maar ook via sociale media naar u toe komen. ‘Content is king’. Dat was het al in 2000, maar in 2011 zal het dé mogelijkheid zijn om u te onderscheiden in de online-marketingarena.



User Generated SEO volgens SLI Systems
Content is king, maar niet iedereen is koning in het schrijven van sterke content. Dan kun je het overlaten aan computers, aldus SLI systems. Het Amerikaanse SLI Systems heeft een systeem ontwikkeld waarmee je zoekmachineoptimalisatie kunt automatiseren. SLI noemt het User Generated SEO. In het kort komt het erop neer dat een systeem automatisch geoptimaliseerde landingspagina’s creëert die zijn gebaseerd op de zoektermen die bezoekers op de website gebruiken. Het systeem analyseert het zoekgedrag van bezoekers op de website. Op basis van de gevonden zoektermen creëert het systeem unieke landingspagina’s die dus geoptimaliseerd zijn voor de taal van je klanten. De pagina’s bevatten ‘echte woorden’ die je klanten op dat moment gebruiken, evenals alternatieve woorden.

Pas op!
Maar pas op! In het verleden zijn de ervaringen met dergelijke systemen niet best gebleken. En Google vertelt al jaren dat het eigenlijk niet mag, geautomatiseerde content. Volgens SEO-consultant Roy Huiskes is het niet aan te raden puur te vertrouwen op content die is gegenereerd door machines. Wellicht kunnen ze je wel helpen met de eerste aanzet voor het opstellen van een webpagina. Maar uiteindelijk is en blijft content productie noeste handenarbeid.

Spreek de taal van je bezoekers
Waar het om draait bij succesvolle SEO? De taal leren spreken van je (potentiële) bezoekers. Uiteraard moet je landingspagina’s optimaliseren zodat ze eenvoudig vindbaar en doorzoekbaar zijn voor de spiders van zoekmachines. Hiermee komt de landingspagina hoger in de zoekresultaten te staan op relevante woorden. En dan kan het spel beginnen. Want het is de uitdaging nieuwe klanten te werven die gelijke zoektermen gebruiken als de bestaande bezoekers op je site. Succesvolle SEO is gebaseerd op basis van actualiteit, om hiermee de zoekmachines te bespelen. Veel webshops bepalen nog maar eens per kwartaal of zelfs eens per jaar de zoektermen waarop het bedrijf hoog in de resultaten wilt staan. De hedendaagse webshop is elke dag bezig met het analyseren van site- en zoekgedrag en anticipeert hierop. Zo kun je trends herkennen en hierop direct reageren.

De meute volgen of voorop lopen?
Moet je dan alleen maar luisteren naar het zoekgedrag van je bezoekers? Gelukkig blijft er ook ruimte voor eigen initiatief. Als je alleen luistert naar je klanten, dan zul je nooit trendsettend zijn of echt vooruit lopen op de meute. Zelf heb ik ervaring in de wijnhandel. En de regel was: zodra de zon schijnt, zet je de rosé in de etalage. Dan gaan ze als zoete broodjes over de toonbank. Daarvoor hoef je geen zoekmachines of kassabonnen te analyseren. Dat is gewoon een kwestie van gezond verstand, je klanten begrijpen en trends onderkennen. De succesvolle retailer in de notendop. Daar heeft internet niets aan veranderd.

Geert-Jan Smits is oprichter van internetadviesbureau Jungle Minds en directeur van Flinders.nl.

Dit is de aangepaste versie (2 maart, 14.00u.) van een artikel u eerder op deze plek vond en dat aanvankelijk verscheen in Twinkle 2-2011.