Twinkle | Digital Commerce

Thuiswinkel.org wil leden financieel monitoren

2017-05-26
768537

Thuiswinkel.org wil vanaf volgend jaar aangesloten leden financieel gaan monitoren. Dat hebben de leden onlangs besloten tijdens de ledenvergadering. De consument moet ervan uit kunnen gaan dat onze leden hun financiële zaakjes op orde hebben.

Financiële monitoring van onze leden is wat mij betreft dan ook een logische vervolgstap op de al bestaande juridische certificering van Thuiswinkel Waarborg. Bestuur en leden van onze vereniging kiezen daarmee opnieuw bewust voor kwaliteit.

Solvabiliteit en liquiditeit
Bij nieuwe leden wordt het financiële plaatje op dit moment overigens al doorgelicht. Alle nieuwe leden moeten voordat ze lid kunnen worden hun jaarcijfers inleveren. Ze worden onder meer getoetst op zaken als solvabiliteit en liquiditeit. Heb je die zaken niet op orde, dan kan je geen lid worden van Thuiswinkel.org. Dit geldt overigens niet voor onze aspirant-leden. Dit zijn beginnende webwinkels, die nog geen financiële cijfers kunnen overleggen. Ze worden al jaar en dag enkel juridisch getoetst, doorlopen net als alle andere leden dezelfde certificering van Thuiswinkel Waarborg en ontvangen dan ook hetzelfde gelijkwaardige certificaat van de vereniging.

Credit check
De financiële monitoring zal voornamelijk gaan via een credit check bij een financieel onderzoeksbureau als bijvoorbeeld Atradius of Graydon. Op zich niet zo spannend, want zoals iedereen weet monitoren deze partijen sowieso al nagenoeg alle bedrijven in Nederland op continue basis. Voor onze leden betekent financiële monitoring dan ook niet dat we ze opzadelen met allerlei administratieve lasten waar niemand om verlegen zit. Het is bovendien betrouwbaarder dan het opvragen van een jaarverslag, waarin vaak verouderde informatie staat en die ook minder zegt over de stand van zaken op dit moment. Een credit check kan onder meer inzicht geven in betalingsgedrag, credit score en bestuurdersinformatie.

Doorlopend
Zo’n financiële check is bovendien doorlopend, wat wil zeggen dat Thuiswinkel.org gewaarschuwd wordt wanneer een bedrijf niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Tegelijkertijd kunnen we zelf ook actief financiële informatie opvragen, wanneer we bijvoorbeeld veel klachten binnen krijgen over een bepaalde webwinkel.

Geen garantiefonds
Voorkomen we daarmee alle faillissementen? Nee, dat doet ook een financiële monitoring van onze leden niet. Als de banken van de ene op de andere dag de stekker uit een (web)winkel trekken, dan ziet ook een Atradius of Graydon dat niet altijd aankomen. Ondernemers zijn en blijven dus verantwoordelijk voor hun eigen handelen. En Thuiswinkel Waarborg is nog altijd geen garantiefonds. Maar we zijn wel beter in staat om in veel gevallen tijdig problemen te signaleren en maatregelen te nemen die in het belang van alle betrokkenen zijn en die veel financiële ellende en schade kunnen voorkomen.