Twinkle | Digital Commerce

Re-commerce: recyclemarkt voor elektronische gadgets

2017-05-27
180101
  • 3:28

In Amerika ontstaan nieuwe initiatieven die geld verdienen met het inkopen en recyclen van elektronicajunk. Goed voor het milieu en de portemonnee van de consument. Vraag is wanneer de eerste initiatieven op het gebied van re-commerce in Nederland opduiken?

Tekst: Geert-Jan Smits

Nu Sinterklaas en kerst voorbij zijn, is het interessant de kast eens uit te mesten en de verouderde elektronicameuk te verzamelen. Lees: de mobiele telefoons, gadgets, Playstations van maximaal een jaar oud die nu al weer hopeloos verouderd lijken. In een steeds sneller tempo vervangen consumenten hun elektronicaproducten voor weer nieuwere - en zogenaamd betere - varianten.

Nieuwe markt
Zo ontstaat tevens de vraag naar het verkopen dan wel recyclen van de oude rotzooi. In Amerika is deze trend duidelijk zichtbaar. Bestbuy.com en de gespecialiseerde Gazelle springen in het gat van deze relatief nieuwe markt. Opvallend: op de Nederlandse websites van Bcc.nl, Dixons.nl en Mediamarkt.nl is niets of nauwelijks iets te vinden over het recyclen van elektronicaproducten. Een gemiste kans.

Gazelle.com
Gazelle is een van de snelste groeiers in de Verenigde Staten (No. 24 van de Inc. 500 van 2010), met een groei van meer dan 7000 procent en een omzet van 10 miljoen dollar. In 2006 startten twee Amerikanen het bedrijf. Ze waren geschokt door het bericht dat jaarlijks 40 miljoen computers worden weggegooid. In hun ogen onzinnig en onnodig. En het feit dat de oprichter moest betalen bij een elektronicazaak om zijn oude BlackBerry te laten recyclen, was voldoende aanleiding om een nieuw bedrijf te starten: Gazelle.com. Momenteel accepteert Gazelle meer dan 250.000 verschillende tweedehands elektronica-artikelen die het bedrijf zelf weer verkoopt dan wel recyclet. In de praktijk wordt 90 procent van de ingezamelde spullen weer verkocht en 10 procent gerecycled, zonder kosten voor de consument.

Doorgeefluik
Hoe gaat re-commerce in zijn werk? De consument of het bedrijf gaat naar de website en zoekt naar een indicatieve waarde van het item. Vervolgens kan men het gratis opsturen naar Gazelle. Daar aangekomen maakt het personeel het item schoon, verwijdert eventueel aanwezige data op de harde schijf, zet het opnieuw te koop of gaat het product recyclen. Hiermee vervult Gazelle de rol van doorgeefluik.

Recent heeft Gazelle partnerships gesloten met Wal-Mart, Costco, Sears en Office Depot. Deze retailers promoten nu de diensten van Gazelle via het web. Je kunt bijvoorbeeld bij Sears je elektronicajunk afgeven. Sears geeft dit vervolgens door aan Gazelle en betaalt de consument in waardebonnen van Sears. Een slimme vorm van samenwerking waarvan beide bedrijven profiteren.

Je kunt je afvragen waarom consumenten niet gewoon zelf de spullen op eBay (of in Nederland Marktplaats) zetten. In de praktijk blijkt het voor veel consumenten toch te veel gedoe om de veiling te volgen, afspraken te maken met de koper en het geld uitbetaald te krijgen. Gazelle maakt het een stuk eenvoudiger. Je weet van te voren wat je krijgt voor je oude telefoon en je kunt het item vervolgens gratis versturen. En in de regel heb je binnen een week je geld op je bankrekening staan.

Goede doelen
Met het programma Gazelle-for-good kun je zelf ook elektronicaspullen gaan inzamelen met hulp van je vrienden. Alles wat je verzamelt, wordt door Gazelle omgezet in cash en uitbetaald aan één van de honderd aangesloten goede doelen. Wat levert het Gazelle op? Ze hopen een kleine winst te maken op het verschil tussen de inkoop en de verkoop van de ingeleverde producten.

Bestbuy.com
Als je bij BestBuy een nieuwe televisie koopt, dan haalt een winkelmedewerker de oude gratis voor je op om te recyclen. Heb je niets gekocht bij BestBuy, dan halen ze je oude meuk op voor honderd dollar om het vervolgens netjes te verwerken tot schroot. In de winkels accepteert BestBuy bijna elk elektronica-artikel voor een bedrag van tien dollar, ook als je het niet bij BestBuy hebt gekocht. Hiervoor krijg je dan direct een waardebon van tien dollar.

Tip: mocht je je computer willen verkopen of recyclen, haal dan eerst even de harddisk eruit met mogelijk persoonlijke data. Weet je niet hoe dat moet? BestBuy doet het voor je, voor 9,99 dollar (het blijven retailers!).

Conclusie
Er is ondertussen een markt ontstaan voor het opkopen, weer verkopen en eventueel recyclen van tweedehandse spullen; in een woord: re-commerce. In Amerika is deze behoefte al opgepakt. Tijd dat de Nederlandse retailer er bovenop springt.

Geert-Jan Smits is oprichter van internetadviesbureau Jungle Minds en directeur van Flinders.nl.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 1-2011.