Twinkle | Digital Commerce

TNT Post Pakketservice bezorgt brievenbuspost voor webwinkels

2017-05-27
180101
  • 1:37

Bol.com ondervindt grote hinder van de staking bij TNT Post en heeft een beroep gedaan op TNT Post Pakketservice om brievenbuspost te bezorgen. Volgens een woordvoerster van de pakketleverancier bestaat de indruk dat meer webwinkeliers de uitwijk maken.

Zeker weten doet persvrouw Suzan Demirhan dat echter niet: ‘Het pakketvolume stijgt in deze periode sowieso door de kerstdrukte. Omdat de brievenbuspost van webwinkeliers moeten worden aangeboden op de manier zoals Pakketservice dat wenst, is het verschil met de gewone stroom van de buitenkant niet te zien. We vermoeden wel dat meer webwinkels brievenbuspost nu met Pakketservice versturen. Maar alleen als partijen daar zelf over praten, zoals Bol.com, komt dat aan de oppervlakte.’

Tonnen schade
Daniel Ropers van Bol.com zei tegen het ANP dat zijn bedrijf ‘honderdduizenden euro’s’ schade ondervindt van de staking van postbodes gister, vandaag en morgen. Het kost het bedrijf meer geld om cd’s en dvd’s te bezorgen bij klanten, die samen minder zullen bestellen dan ze zonder de stakingsperikelen hadden gedaan. Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, wees al op de negatieve invloed van de staking op de klantperceptie. Ook webwinkeliers die alleen pakketjes versturen of die met andere logistieke partners werken ondervinden daar volgens hem hinder van.

Monopoliepositie
Ropers noemt de alternatieve bezorging van brievenbuspost door TNT Post Pakketservice ‘duur en ingewikkeld’ en vindt dat de staking pijnlijk duidelijk maakt hoe afhankelijk Bol.com is van het voormalige staatspostbedrijf: ‘Wat dat betreft hebben zij nog een monopoliepositie.’ De directeur tekent aan geen scheidsrechter te willen spelen en zich niet in het conflict tussen TNT Post en zijn werknemers te willen mengen.

Eén dag extra
Overigens is het niet zo dat deze dagen helemaal geen brievenbuspost wordt bezorgd, omdat lang niet alle postbodes het werk hebben neergelegd. Bol.com, dat onzekerheden wil wegnemen en daarom met TNT Post Pakketservice in zee ging, belooft dat bezorging niet meer dan één dag extra op zich laten wachten.