Twinkle | Digital Commerce

Bol.com gaat leveren bij Kiala-punten in België

2017-05-27
472273
  • 1:52

Bol.com gaat voor het eerst werken met afhaalpunten voor zijn producten. Als ze voor één uur 's middags bestellen, kunnen Belgische shoppers hun pakje voortaan de volgende dag afhalen bij één van de 570 Kiala-punten in het land.

Bol.com werkt bij onze zuiderburen al langer samen met Kiala. De nummer 3 uit de laatste Twinkle100 deed dit jaar al een aantal investeringen om de Vlaamse markt beter te kunnen bedienen, waaronder de mogelijkheid om retouren bij een Kiala-punt af te leveren.  

Sercivekader
In een interview met Daniel Ropers over de plannen van Bol.com in België zei de directeur eind augustus onder meer: ‘Toen we ons gingen verdiepen in de dienstverlening bij onze zuiderburen, moesten we met het schaamrood op de kaken vaststellen dat het ver afstaat van wat we bij Bol.com normaal vinden, van de missie om de beste winkel te willen zijn. Het was een servicekader uit de jaren negentig.’

Omzet bijna verdubbeld
Ropers zei potentie te zien in België, omdat het e-commerce landschap daar ‘nog niet erg ontwikkeld’ was. Met de mogelijkheid producten af te halen bij Kiala moeten Belgen warmer lopen voor Bol.com, dat de Belgische omzet dit jaar bijna zag verdubbelen ten opzichte van vorig jaar. Op hoeveel die omzet precies uit kwam, maakte Bol.com niet bekend. Wel liet de pure player weten 36.000 Belgische klanten te hebben, een verwaarloosbaar aantal vergeleken met de 2,5 miljoen Nederlandse klanten in 2009 (cijfers).

Markt in beweging
Het speelveld waarin Bol.com zich in België begeeft is flink in beweging. Vorige maand werd bekend dat online-mediawinkels Proxis.be en Azur.be samen verder gaan. Mediadis.com, een andere bekende naam uit de Belgische e-commerce, is volledig opgeslokt door de Nederlandse koper Free Record Shop.

Staking TNT Post
In ons land werkt Bol.com voor de bezorging exclusief samen met TNT Post. Ropers zei vorige week, toen Bol.com brievenbuspost door de chauffeurs van TNT Post Pakketservice liet bezorgen, dat de staking bij TNT het bedrijf honderdduizenden euro’s kostte. Hij zei erbij dat afhankelijkheid van de voormalige monopolist ‘pijnlijk duidelijk’ werd.

Amazon
Saillant is overigens dat Amazon.com, dat internationaal flink wil groeien en in de lage landen mogelijk de strijd aangaat met Bol.com, samen met Kiala bouwt aan een pan-Europees afhaalnetwerk voor pakjes.