Twinkle | Digital Commerce

Ikea opent marktplaats voor tweedehands producten

2017-05-27
254148
  • 1:31

Ikea heeft een online-marktplaats geopend waarin gebruikte artikelen van het woonwarenhuis worden aangeboden. Met de marktplaats wil Ikea zijn groene aspiraties kracht bijzetten, aldus een woordvoerster vanuit Zweden.

Ikea heeft de marktplaats geopend in samenwerking met de bestaande handelssite Blocket.se, geeft de woordvoerster aan: ‘Zij hebben de techniek geleverd voor het platform. Leden van Ikea Family kunnen er gratis advertenties op plaatsen, die worden doorgeplaatst op Blocket.se. Andersom komen advertenties voor Ikea-producten op die site automatisch terecht op ons platform.'

Vlooienmarkten
De marktplaats van Ikea werd afgelopen weekend geopend in Zweden. Bij gelegenheid waren de parkeerterreinen van de fysieke woonwarenhuizen in Zweden omgetoverd tot vlooienmarkten, waar in totaal ruim duizend verkopers gebruikte Ikea-artikelen aan de man probeerden te brengen.

Duurzaamheid
Volgens de woordvoerster heeft Ikea Zweden de marktplaats geopend vanuit het oogpunt van duurzaamheid: ‘We willen de levensduur van de producten hiermee waar mogelijk verlengen.’ Het sluit aan bij Ikea’s oproep om oude catalogi in te komen ruilen voor nieuwe, een verzoek dat het woonwarenhuis ook in ons land deed.

De marktplaats is een Zweeds initiatief, aldus de woordvoerster vanuit Ikea's thuisland,  maar volgens haar is het denkbaar dat andere landen geïnspireerd raken en ook een marktplaats zullen openen.

Iloveikea.se
Het idee voor een dedicated marktplaats met gebruikte Ikea-producten is niet nieuw: in de lente van vorig jaar werd in Zweden de site Iloveikea.se gelanceerd. Het initiatief lag toen niet bij Ikea zelf, maar bij een groep ondernemers. Die zien de marktplaats, na een verloren rechtszaak omgedoopt tot Billyandfriends.se, als ‘a tribute to the company IKEA's amazing range and a response to the recent development of a disposable society’.

Tien jaar
Ikea startte tien jaar geleden met online-verkoop. In augustus 2000 werd de eerste webwinkel van het woonwarenhuis geopend, ook in Zweden. In Nederland verkoopt Ikea niet online.