Twinkle | Digital Commerce

Britse politie trekt stekker uit ruim twaalfhonderd shops

2017-11-11
170130
  • 1:07

De Britse politie heeft Nominet, waarbij alle co.uk-domeinen geregistreerd staan, gesommeerd 1.219 e-commerce sites uit de lucht te halen. Veel van de webwinkeliers verkochten namaakartikelen of leverden bestelde producten niet bij de koper af.

Volgens Internet Retailing gaat het vooral om sites die vanuit het Verre Oosten opereerden. Door te sjoemelen met SEO-technieken wisten ze hoog te scoren op populaire zoektermen, schrijft het vakblad.

Cheap Ugg boots
Wie in Google bijvoorbeeld zoekt op 'cheap Ugg boots', ziet naast de officiële online-verkoopkanalen tal van co.uk-sites opduiken die inmiddels offline zijn gehaald. Het gros van de sites is vanuit Azië geregistreerd, waarbij valse contactgegevens werden opgegeven.

Te mooi
Volgens Charlie McMurdie, hoofd van de Police Central e-Crime Unit (PCeU), speelden veel van de sites in op het consumentenverlangen om tegen grote kortingen designerspullen te kopen. Zeker in dit eindejaarsseizoen, nog aangejaagd door de economische tegenwind: ‘Het risico begint als het koopverlangen een goede afweging in de weg staat en de klant op een illegale site belandt. Maar als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook.’

Malafide
De PCeU werkt samen met Nominet aan maatregelen die moeten voorkomen dat de malafide webhandelaars zich opnieuw registreren. In groter comité wordt getracht domeinregistratie met valse gegevens aan banden te leggen.