Twinkle | Digital Commerce

Google zoekt concurrentie met Amazon in e-books

2017-05-27
171130
  • [nieuws]
  • 1:22

Nog voor het eind van dit jaar wil Google nieuwe boeken gaan verkopen via alle apparaten met internettoegang. 'Dit keer is het ons menens', zei Google's Tom Turvey tegen de New York Times.

De krant tekende Turvey's uitspraak op tijdens de recente BookExpo in New York, waar uitgevers verheugd reageerden op de plannen. Ze zijn blij dat Google tegenwicht wil gaan bieden aan de dominante positie van Amazon op de markt voor e-books.

Inspraak
Uitgevers kunnen bestanden van boeken die in de handel zijn of nieuw zijn straks digitaal doorspelen aan Google, dat ze vervolgens digitaal ontsluit. Google wil de uitgevers daarbij meer inspraak geven op de consumentenprijs voor de e-books dan Amazon nu doet.

'Exorbitante gevallen'
Amazon verkoopt de meeste e-books voor 9,99 dollar, terwijl het vaak meer aan uitgevers betaalt voor de content. Google wil uitgevers in staat stellen lezers meer te vragen voor een e-book, waarmee de prijs die voor een papieren uitgave kan benaderen. Alleen in 'exorbitante' gevallen, zegt Turvey, zou Google zich met de prijzen bemoeien, wat direct de vraag oproept hoe het bedrijf de slag om de lezer van Amazon wil winnen. De webwinkelreus ontsluit zijn e-books behalve op de eigen e-reader Kindle inmiddels ook via mobiele telefoons.

Google Book Search
Of Google de e-books onder eigen vlag wil gaan verkopen, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de verkoop los komt te staan van Google Book Search. Via die dienst biedt het bedrijf ongeveer zeven miljoen boektitels aan, waarvan de meeste niet meer worden gedrukt. Google wacht nog steeds op de rechterlijke goedkeuring van een overeenkomst met uitgevers, waardoor het aanbod fors zou kunnen worden uitgebreid.