Twinkle | Digital Commerce

Overwegingen bij het nieuwe Golfers4golfers.nl

2017-11-08
171129
  • 3:28

Het is inmiddels alweer ruim een jaar geleden dat ik met Maurits gestart ben met de online golfwinkel Golfers4golfers. Het bleek dat een online-golfwinkel opzetten nog veel interessanter is dan ik dacht, omdat je echt alles tegenkomt wat je ook meemaakt bij de ontwikkeling van een e-commerce strategie bij grote ondernemingen. Deze week hebben we een nieuwe site gelanceerd met een aantal verbeteringen (hoop ik).

De aanleiding tot deze verbeteringen zal ik hieronder bespreken.

Ouderwetse branche
Zoals ik al eens eerder heb aangegeven is de golfbranche zeer ouderwets georganiseerd. Traditioneel werd er geleverd aan kleine pro-shops die verbonden waren aan een golfclub en enkele grote zelfstandige winkels. Veel leveranciers weigeren om aan internetwinkels te leveren. Onder druk van hun betaande retailers en omdat ze bang zijn dat de online verkopers hun markt bederven met prijsstunten. Dat merk je ook op golfbeurzen. Zodra je tegen deze leveranciers vertelt dat je een pure online player bent, schieten ze behoorlijk in de agressieve modus. Argumenten dat er geen causaal verband bestaat tussen online-verkoop en prijsstunten helpen in zo'n geval niet. Ook niet, dat er veel offline-retailers zijn die zwaar met prijzen stunten. Wat wel mag is online verkopen als offline-retailer. Dan is het opeens niet meer erg. Met andere woorden, het begrip kanaalconflict is zeer actueel in de golfwereld.

Een ander lastig element is dat de meeste leveranciers niet ingericht zijn op kleine terugkerende orders (we willen immers de voorraad zo klein mogelijk houden). Vaak zijn ze gewend om in één keer een grote bulk weg te zetten die de retailer in één seizoen al dan niet met succes verkoopt. Het gevolg is dat je vaak misgrijpt wanneer je een product snel nodig hebt. Dat betekent dat we behoorlijk veel energie hebben gestoken in het vinden van betrouwbare leveranciers die wel aan een internetwinkel willen leveren

Niet alle producten zijn online te verkopen
Ook moesten we nog ontdekken wat wel en niet goed online verkoopt. Golfclubs zijn een mooi voorbeeld. Die kan je niet online verkopen. Mensen willen ze eerst proberen voordat ze een set aanschaffen. Bovendien is er een trend naar custom fitting (=maatwerk) en dat kan niet online. Worden er dan geen clubs online verkocht? Jazeker wel. Er zijn Amerikaanse en Britse prijsstunters die golfclubs zo goedkoop aanbieden dat mensen het risico van een miskoop voor lief nemen. Het prijsverschil voor een set van 1.400,- kan wel oplopen tot 500,-. Velen gaan eerst proefslaan bij een offline-retailer in Nederland en kopen dan bij een prijsbreker in het buitenland. Dat is dan ook de reden dat de offline custom fitters voor een analyse 50,- euro berekenen om misbruik tegen te gaan.

Kortom, we zijn daarom gestopt met het A-merk Mizuno (die je op maat kunt maken), maar leveren wel goede beginnerssets in een doos. Voor beginnende golfers is maatwerk nog niet belangrijk. Die moeten eerst de golfswing onder de knie krijgen.

Uitbreiding assortiment
Zoals sommigen weten, geloof ik in het principe van de long tail. Dat betekent dat we veel producten hebben toegevoegd die je in de meeste offline-winkels niet kunt krijgen. Dat zijn met name oefenmaterialen voor de golfers die beter willen worden. Die halen we bij leveranciers uit de hele wereld. Via cross-selling hopen we dan dat deze klanten ook de meer traditionele artikelen zoals golftrolley's zullen aanschaffen.

Deel van de doelgroep vindt online kopen nog eng
Uit gesprekken met klanten en prospect sblijkt dat een deel het nog steeds niet aan durft om via creditcard online te betalen. IDeal is dan vaak een goed alternatief, maar als je niet thuis bent en je identiefier niet bij je hebt wordt het lastig. Dat is de reden waarom we in de nieuwe site acceptgiro als betaalmiddel hebben toegevoegd. Ook maken we nu gebruik van een SSLverbinding (het sleuteltje) wanneer mensen hun persoonsgegevens invullen.

Tenslotte. We hebben gekozen voor een andere leverancier voor de webshop. De vorige shop vonden we eigenlijk een beetje krakkemikkig (ja, in deze zitten ook nog wat bugs, maar die zijn er hopelijk snel uit ...).De vorige was gebouwd in Joomla/Virtuemart, een open source pakket. Nu hebben we hem gebouwd in X-cart bij Onestopwebshop.

Dit is nog maar een kleine greep uit de veranderingen die hebben doorgevoerd. Wanneer er interesse is, zal ik in de toekomst nog vaker terugkomen op onze ervaringen met een online-golfwinkel in de ouderwetse golfbranche.