Twinkle | Digital Commerce

Conversietip: versnel uw website

2017-05-26
  • 2:04

Het optimaliseren van een website beperkt zich meestal tot het verbeteren van de findability en usability. Loadtime optimization is daarbij het ondergeschoven kindje, terwijl het wel degelijk een betere gebruikerservaring oplevert. In dit artikel bekijken we welke technieken er zijn voor het beperken van de laadtijd.

Tekst: Vincent van Scherpenseel

Mede door de enorme toename van breedband-gebruik is het geduld van internetters afgenomen. Wanneer een website te lang aan het laden is, surfen zij al snel verder naar de concurrent. Wat te doen?

Meet de laadtijd
De eenvoudigste manier om de laadtijd van een website te meten, is door gebruik te maken van de FireFox add-on 'Firebug'. Met Firebug (www.getfirebug.com) is het mogelijk om per onderdeel van de website te zien hoe snel deze laadt. Test altijd vanaf een snelle en stabiele internetverbinding, zodat er tijdens het meten geen vertraging kan optreden door andere factoren.

Kostenbeparing met laadtijdoptimalisatie
Naast het voordeel dat een snelle website resulteert in tevredener gebruikers, kan laadtijdoptimalisatie ook nog een aardige kostenbesparing opleveren. Als je de HTML-code van Google.com bekijkt, valt het meteen op dat vrijwel alle witruimte tussen de tags ontbreekt: met het enorme aanvragenvolume op deze pagina kan Google een aardige besparing in dataverkeer bewerkstelligen.

Compressie en caching
Maak gebruik van compressie van alle websitecode voordat u deze verstuurt. Het voordeel hiervan is dat de belasting op de internetverbinding van de gebruiker naar zijn computer verschuift. Dit is verstandig omdat de verbinding in de praktijk vaker de bottleneck zal vormen dan de computer, zeker bij complexere websites.

Naast compressie is het verstandig om gebruik te maken van caching. Deze techniek maakt het mogelijk om reeds gedownloade onderdelen niet opnieuw te hoeven downloaden, maar van de harde schijf te lezen. Dit kan ook andersom: de website kan van een complexe dynamische pagina een statische versie opslaan en deze elke vijf minuten verversen zodat er bij het opvragen van de pagina veel minder beslag wordt gelegd op de systeembronnen van de server.

Javascript en CSS
Veelvuldig gebruikte technieken in hedendaagse websites zijn JavaScript en CSS. Door die codes in externe bestanden te plaatse,n worden dit losse onderdelen en is sprake van efficiënter gebruik van caching. Daarnaast kan de JavaScript-/CSS-code zelf ook behoorlijk comprimeren door gebruik te maken van compressors zoals bijvoorbeeld JavaScriptCompressor.com en Cleancss.com.


Webanalisten.nl
Dit artikel is een samenvatting van de artikelen over loadtime optimization, die Vincent van Scherpenseel (sales consultant bij E-mark Solutions) schreef voor conversieoptimalisatie-website Webanalisten.nl. Daar zijn de originele artikelen ook terug te vinden.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 10-2008