Twinkle | Digital Commerce

Massale aanvraag numerieke domeinnamen

2017-05-26
170135
  • [nieuws]
  • 1:14

Het loopt storm bij SIDN, nu Nederlands burgers numerieke internetdomeinen kunnen registreren. Op de eerste dag kreeg de stichting 450.000 aanvragen. De organisatie hield vooraf rekening met een groot aantal aanvragen, maar had dit aantal niet verwacht.

Een van de meest populaire domeinnamen is 007.nl. Ook geboortedata vonden gretig aftrek. Een van de meest opmerkelijke aanvragen is 11072010.nl. Dat is de startdatum van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika.

Webwereld meldde gisteren dat de zogeheten landrush op een fiasco is uitgelopen. Vanaf 12.00 uur precies stroomden per seconde 10.000 nieuwe aanvragen naar de mailserver van SIDN. Dat was teveel van het goede. De server crashte niet, maar het overgrote deel van de aanvragen werd wel geweigerd, want de mailserver was vrijwel onbereikbaar.

Daardoor is een loterij ontstaan die afbreuk doet aan het 'wie het eerst komt, het eerst maalt principe' van een landrush. En erger, de loterij is niet eerlijk, want grote partijen, maar ook wellicht kwaadwillende partijen (lees: domeinkapers) kunnen met geautomatiseerde mailsystemen en talloze gelijktijdige connecties de boel manipuleren. Dat stellen betrokkenen van verschillende deelnemende registrars tegenover Webwereld. SIDN vindt alle ophef zwaar overdreven. 'Er werd een enorme hausse aan verbindingen opgebouwd, zo'n 10.000 nieuwe verbindingen per seconde. Dan kan het zijn dat iemand geen verbinding krijgt. Maar als dat de eerste seconde niet lukt, dan lukt dat de tweede seconde of de derde seconde wel', aldus een woordvoerster van SIDN tegen Webwereld.