Twinkle | Digital Commerce

Thuiswinkel.org tevreden met uitspraak Otto-zaak

2017-11-11
170130
  • 1:21

Thuiswinkel.org is blij met de uitspraak van het gerechtshof in de zaak van de lcd-tv's van Otto. 'De uitspraak is goed voor webwinkels én voor consumenten die hierdoor in bescherming worden genomen', zegt directeur Wijnand Jongen in zijn weblog.

Deze week bepaalde het gerechtshof in Den Bosch dat Otto geen lcd-tv's hoeft te leveren aan klanten die deze in 2006 via de website voor 99 euro hadden besteld. Volgens de rechter konden consumenten weten dat er sprake was van een vergissing.

Jongen is blij met dit arrest. 'De uitspraak is een steun in de rug van webwinkels die enerzijds gedwongen worden om zorgvuldig om te gaan met het doen van een passend aanbod, maar die tegelijkertijd webwinkels beschermd bij kennelijke druk- en zetfouten', stelt Jongen.

'Van een bedrijf mag verwacht worden dat het aanbod aan consumenten serieus is; van een consument mag verwacht worden dat hij gemiddeld geïnformeerd is. Dat wil zeggen dat een consument die van plan is een lcd-tv te kopen, bijvoorbeeld verwacht mag worden dat deze zich tevoren heeft geïnformeerd over de prijzen.'

Een lcd-tv die normaal ongeveer 1200 euro kost en plotseling te koop is voor 99 euro, kan volgens Jongen niet worden aangemerkt als een serieus aanbod. Tenzij een winkel iets aanprijst als "prijsknaller" of "stuntaanbieding" kan een winkelier zich bij grote vergissingen beroepen op druk- en zetfouten, merkt Jongen op.

De consument wordt beschermd in het geval een winkel termen als "prijsknaller" gebruikt. 'Als er sprake is van een "prijsknaller" die eruit ziet als een prijsknaller, dan mag een consument de webwinkel gewoon aan de afgesproken prijs houden.'