Twinkle | Digital Commerce

Creditcardgebruik stijgt, maar beveiliging loopt achter

2017-05-26
170130
  • 1:02

Het betalen met creditcards wordt in Nederland steeds populairder. Het gebruik van de kaart is in zeven jaar tijd verdrievoudigd. Alleen de beveiliging levert in Nederland nog kopzorgen op.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam half december met de mededeling dat het gebruik van de creditcard dit jaar is toegenomen. In de eerste negen maanden van 2007 werd er met de ongeveer 2,7 miljoen creditcards, die in Nederland in omloop zijn, voor 2,8 miljard euro afgerekend. Dat was 2 procent meer dan in dezelfde periode in 2006.

Ook de Telegraaf meldt nu - zonder concrete cijfers te noemen - dat consumenten steeds vaker betalen met hun creditcard. De bezitters van zo'n kaart lopen echter in het buitenland regelmatig tegen het probleem dat in Nederland een oud type pasje wordt gebruikt waar geen chip op zit.

In het buitenland wordt wel een pasje met een zogeheten EMV-chip gebruikt. Op de chip is een pincode opgeslagen die de gebruiker bij het verrichten van een betaling moet intikken. De chip moet beter tegen fraude zijn beveiligd dan de huidige magneetstrip. Het duurt waarschijnlijk nog tot 2013 voordat alle creditcards in Nederland zijn voorzien van zo'n chip.