Twinkle | Digital Commerce

Voetbalclubs en webwinkels

2017-05-26
  • 1:30

Als voetbalclub heb je het makkelijk. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is online te verkopen: behang, dek-bedden, handdoeken, pyjama's, wekkers, bedlampjes, enzovoorts.

Veel kinderkamers zijn Ajax-rood en de kinderen gaan naar school met hun Ajax-rugtas en Ajax-broodtrommel. Eigenlijk kan alles wel 'vervoetbald' worden. Feyenoord verkoopt taarten en PSV zelfs laptops. Het aantal voet-balproducten loopt in de duizenden. Elk jaar komen de clubs met een nieuwe kledinglijn, te bestellen met je eigen naam of die van een speler op de achterkant. Er gaan miljoenen in om. Met elk doelpunt schiet de voetballer meteen een aantal bestellingen de webwinkel in.

Welke voetbalclub heeft nu de mooiste online winkel? Heerenveen heeft een mooie Friese Feansjop, maar daar kun je helaas alleen betalen met eenmalige machtiging. Ik ben eens gaan kijken waar ik met iDeal kon betalen en dat viel vies tegen. De webwinkels van PSV, Feyenoord, Groningen en Vitesse vielen hierdoor af. Bij AZ kun je wel met iDeal betalen, maar pas na een heel omslachtige registratieprocedure. Overigens kon ik de Willem II-winkel pas na een uur vinden, omdat de domeinnaam (heel slim) www.willem-ii.nl is. De meeste voetbalclubs kunnen trouwens beter afstandsbedieningen verkopen, want die schijnen de fans steeds tegen de muur te gooien als ze verliezen.
Het is allemaal niet spectaculair, ook niet de shop van Ajax. Als ik toch een keuze moet maken, dan kies ik voor de KNVB-webwinkel (www.knvbshop.nl). Deze heeft als enige het Thuiswinkel Waarborg en je kunt er met iDeal en acceptgiro betalen. Bovendien verkopen ze er niet alleen shirts van het Nederlandse elftal, maar ook van de concurrerende landen. Leuk voor op de tribune.


Ik moet toegeven dat ik denk dat de voetbalclubs zich niets van mijn kritiek aan zullen trekken. Want zou iemand die bij de Feyenoord-webwinkel niet met iDeal kan betalen dan maar naar Ajax gaan?