Twinkle | Digital Commerce

Online concurrentie luisterboeken groeit

2017-05-26
175134
  • [nieuws]
  • 1:26

Dedicon, naar eigen zeggen de grootste producent van luisterboeken, -kranten en -schriften opent een webshop. Oorspronkelijk produceerde Dedicon enkel voor mensen met een leeshandicap, maar door de toenemende vraag naar luisterboeken is een gedeelte van de collectie nu voor iedereen beschikbaar. 'Luisterboeken winnen ook in de reguliere markt aan populariteit', zegt Frans Veldman, directeur Dedicon.  'Daarom heeft Dedicon een BV opgericht om ook een collectie luisterboeken open te kunnen stellen voor niet leesgehandicapte klanten.' Na overleg met uitgevers stelt het driehonderd titels voor download ter beschikking.

Concurrentie
Ondertussen gaat ook een van Apple's grootste concurrenten op het gebied van muziekdownloads de strijd aan met luisterboeken. eMusic, na iTunes de grootste digitale muziekverkoper biedt meer dan duizend luisterboeken digitaal aan. VolgensThe New York Times tegen veel lagere prijzen dan concurrent iTunes. Ook zijn downloads van luisterboeken goedkoper dan de cd-versies.

MP3-formaat
Gedownloade luisterboeken van Lecticus.nl kunnen beluisterd worden via de computer, I-pod of bijvoorbeeld als MP3 in de auto, in bad, bed of in de tuin. Ook de luisterboeken van eMusic worden op MP3-formaat aangeboden. Daardoor zijn ook deze boeken te beluisteren op iedere mp3-player, in tegenstelling tot die van iTunes die alleen op de iPod te beluisteren zijn. 

Piraterij
Ondertussen maken uitgevers zich weliswaar zorgen om piraterij, maar verwachten zij dat dit veel minder voor zal komen dan bij muziekbestanden. Luisterboeken zijn populair bij een ouder publiek en zullen minder snel circuleren. Luisterboeken die in winkels verkocht worden bestaan vaak uit meerdere cd's, en het digitale formaat is vaak ook te groot om eenvoudig rond te mailen, in tegenstelling tot muziekbestanden.