Twinkle | Digital Commerce

Digitale beveiliging MKB onvoldoende op orde

2017-05-26
448297
  • [nieuws]
  • 0:59

Het overgrote deel van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB) denkt dat de digitale beveiliging in het bedrijf goed op orde is. In de praktijk blijkt dat veel bedrijven de dupe worden van digitale incidenten. Het gaat dan met name om het verlies van data door diefstal en virusinfecties.

Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd onder zo'n 400 vertegenwoordigers van MKB ondernemingen en vanmiddag bekend werd gemaakt door Frank Heemskerk (staatssecretaris Economische Zaken) en Arie van Bellen (directeur ECP.NL). Veel bedrijven denken dat zij met beveiligingssoftware voldoende ondernemen om het risico op dergelijke incidenten te minimaliseren. Kwetsbaarheden zouden juist ook veroorzaakt worden door onvoldoende organisatorische maatregelen, zoals heldere afspraken over veilige werkprocessen en over wat medewerkers wel of niet online mogen doen.

Ondernemers en medewerkers in het MKB kunnen vanaf vandaag zelf testen hoe digitaal veilig hun bedrijf is via www.digibarometer.nl. Het onderzoek en de site zijn een initiatief van het Digibewust Programma, een samenwerkingsverband van het Ministerie van Economische Zaken en bedrijfsleven.