Twinkle | Digital Commerce

Nederlander is een e-burger geworden

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:17

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft gisteren het Jaarboek ICT en samenleving 2007: Gewoon Digitaal gepubliceerd. Het Jaarboek is een samenwerkingsproject van het Sociaal en Cultureel Planbureau, Fontys Hogescholen en het programma 'Maatschappij en de Elektronische Snelweg' van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO-MES). Het boek beschrijft de gevolgen van internet voor de samenleving. En die gevolgen zijn steeds groter. Het SCP spreekt in dit verband al van e-burgers. 

Het gebruik van internet is overigens niet voor iedereen hetzelfde. Hoogopgeleiden bijvoorbeeld gebruiken meer verschillende internettoepassingen dan laag opgeleiden. Hoogopgeleiden gebruiken in vergelijking met laagopgeleiden meer informatieve en zakelijke toepassingen, zoals actualiteit en nieuws, informatie over werk en vacatures, internet-bankieren, het online kopen en verkopen van goederen en het gebruik van overheidssites. Lager opgeleiden gebruiken meer vermaakstoepassingen van het internet in het algemeen, en spelletjes, muziekuitwisseling en chatten.

Steeds meer Nederlanders gebruiken internet om zich te informeren over uiteenlopende onderwerpen. In 2005 gebruikte 38 procent van de Nederlanders internet voor vele verschillende onderwerpen. Vijf jaar eerder was dat nog 23 procent. In 2005 was de televisie nog steeds veruit favoriet (92 procent) en ook het dagblad blijft populair (77 procent). Internet is na radio (47 procent) al wel teletekst (23 procent) en de opiniebladen (15 procent) voorbij gestreefd als informatiebron.

Sommige cijfers zijn wellicht wat gedateerd aangezien in sommige gevallen gebruik is gemaakt van het tijdsbestedingsonderzoek van SCP. Dat rapport gaat over 2005. Pas in 2010 is de volgende versie.

Bron: Mediaonderzoek