Vrijdag 11 november 2016

21139 keer gelezen1 x gereageerd

Duurzame stadsbezorging: indien de wil er is ...

Gastblogger

Duurzame stadsbezorging: indien de wil er is ...

Futurumshop.nl’s Harmen van der Meulen houdt een vurig pleidooi voor duurzame webwinkellogistiek. Die is niet alleen groener, maar ook goedkoper schrijft hij: ‘Elke toename van bewustzijn en aanpassing heeft ons geld bespaard.’

Door: gastblogger Harmen van der Meulen

E-commerce is de laatste vijftien jaar uitgegroeid tot een fantastische bedrijfstak. Het heeft een sterke bijdrage geleverd aan de economische ontwikkeling van Nederland. Prachtig, iets waar we als online ondernemers trots op mogen zijn.

Zoals China van een landbouwstaat uitgroeide tot een welvarende mogendheid gericht op het produceren van goederen, zo heeft de e-commerce branche in Nederland zich ontwikkeld van niets tot een branche met grote impact op het dagelijks leven van iedereen. E-commerce heeft alle Nederlanders toegang gegeven tot vele producten en diensten, Het heeft de dynamiek in retail versterkt en draagt zodoende bij aan de groei van Nederland.

Keerzijde
Waarom de vergelijking met China? Om ook de keerzijde te belichten van e-commerce. Waar grote steden in China kampen met grote mate van luchtvervuiling, draagt ook de e-commerce in Nederland onnodig bij aan een slechtere kwaliteit van de lucht die wij inademen. Dieselbusjes rijden af en aan door de straten en op inefficiënte wijze worden de pakketjes door vele vervoerders afgeleverd. Het aantal bewegingen neemt steeds verder toe. Same day delivery (de consument bepaalt, dus we ontkomen er niet aan) draagt bij aan nog minder efficiënte bezorging want meer bewegingen van luchtvervuilende busjes. Tevens richten meer en meer retailers eigen logistieke netwerken in. Het aantal vervoersbewegingen neemt verder toe en hiermee ook de uitstoot van fijnstof en andere ongezonde stoffen. Het behoeft geen betoog dat een gezonde lucht beter is voor onszelf en onze kinderen. Meer en meer mensen zetten zich hiervoor in en nemen de verantwoordelijkheid dit probleem aan te pakken en op te lossen.

Bezorgfietsen
Vóór het e-commerce tijdperk had Nederland een van de schoonste bezorgnetwerken ter wereld: de postbode die iedereen in de buurt kende en elke dag op zijn fiets de post bezorgde. De afgelopen 15 jaar is dit netwerk vlot afgebouwd en geminimaliseerd. Dat is jammer. Indien met meer visie de postbode uit het verleden eerder was uitgerust met bezorgfietsen met grote inhoud dan was vandaag de dag dé standaard voor aflevering van een pakketje niet een diesel slurpende, vervuilende bestelwagen geweest.

En als PostNL niet massaal zijn bezorging had uitbesteed aan zzp’ers, dan was het vandaag de dag misschien makkelijker geweest een duurzaam netwerk vlot uit te rollen.

Stilstaan in de tijd
Ook de andere bezorgers bewegen niet mee. Waar DHL in 2013 nog driftig publiceerde over hun netwerk van 60 fietskoeriers (wereldwijd) lijkt sindsdien de tijd stil te staan. Van de grote bedrijven, waar aandeelhouderswaarde op nummer 1 staat, kunnen en mogen we het wellicht niet verwachten. Aankondigingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen lijken vooral bedoeld voor de bühne; de manier van zakendoen verandert niet of nauwelijks.

Groene logistiek
Als e-commerce ondernemingen moeten we onze verantwoordelijkheid nemen. Net zoals we vijftien jaar geleden zo’n beetje als enige geloofden dat we de retail op zijn kop konden zetten met verkoop via internet, moeten we nu geloven dat we de logistieke wereld zeer snel kunnen veranderen met groene logistiek. Niet alleen voor onze branche, maar ook voor onze kids. Als branche zijn we in staat om slimme, groene, logistieke startups en alternatieve, groene vervoersmiddelen te laten groeien, mits we er voor gaan en ze omarmen.

Goedkoper
Natuurlijk ontkomen we nu nog niet aan de grote vervoerders, maar we kunnen hun wel de keuze geven zeer snel (zoals wij ook zijn) mee te groeien in onze ambitie elk pakketje groen te laten bezorgen. En uiteindelijk gaat het ook om de pegels: groene bezorging is goedkoper! De fietsnetwerken in grote steden zijn nu al in staat onder de tarieven van PostNL pakketjes same day te bezorgen. En wat als de overheid de stad simpelweg afsluit voor bestelbusjes en via hubs bij snelwegen de pakketten over de steden worden uitgefietst? Gaat dit duurder of goedkoper worden? Ik denk goedkoper!

De green mile
De last mile is nu enorm inefficiënt en hierdoor kostbaar en geeft een enorme milieubelasting. Moeten we dit nu niet heel snel oplossen? Grote vervoerders willen niet samenwerken. Laat hun dan het recht geven tot aan de rand van de stad te rijden en laat de last mile over aan fietskoeriers. Het kan en steeds meer consumenten willen dit! Nu al ergeren consumenten zich aan onnodig grote pakketten en dus het verzenden van lucht. De volgende irritatie betreft de grote hoeveelheid bestelbusjes door de straat; bij bestelling bij 3 webshops heb je vaak ook de pech op 3 vervoerders te moeten wachten. Ergerniswekkend én vervelend. Dit is niet wat we willen als branche!

Gesteund door steeds meer webwinkels schrijf ik dit betoog. We gaan er voor! Vanuit Futurumshop rol ik de samenwerking met fietskoeriers de komende tijd verder uit, eis ik van PostNL een snelle verandering van de manier van bezorgen en proberen we meer en meer de milieubelasting van onze werkzaamheden te verlagen! En eerlijk gezegd: elke toename van bewustzijn en aanpassing heeft ons geld bespaard. Of het nu gaat om scheiden van afval, slimmer omgaan met energie of bezorgen van pakketjes met een fietskoerier. Denken aan het milieu scheelt gewoon geld!

Harmen van der Meulen is eigenaar van Futurumshop.nl.

 
 

0

Onderwerp(en) & tags voor dit artikel:

- Pakketverzending (Logistiek)
- Post- en pakketverzenders (Logistiek)Er is op dit moment 1 reactie gegeven op:
Duurzame stadsbezorging: indien de wil er is ...
 1. Ton Overdevest op woensdag 14 december, 2016 om 08:14

  Als rijwiel handelaar en fan van gezondheid moet ik volledig achter dit initiatief staan. Door de fietskoeriers zullen 10 tallen mensen niet alleen werken maar ook aan hun gezondheid werken. Dat moet ook een voorbeeld zijn "gezond werken"  Dat naast de reducering van co2 uitstoot. Als enig alternatief voor het slagen van fietskoeriers en bewustzijn van de bevolking zie ik het afsluiten van steden. In Duitsland kent iedereen de "umweltzone" en elke gemeente kan hier de eigen verantwoording nemen met het beperken van Co2 uitstoot. Het zal dus een politieke beslissing moeten zijn.

   

   

   

  Echter, ik heb ook kanttekeningen bij het verhaal! Goedkoper? Waar nu een busje pakketten uitrijd zal je meerdere fietskoeriers nodig hebben. Een fietskoerier wordt moe en doet daarom minder, kijk daarbij naar de pizzakourier op de fiets die kan niet wat een brommer kan. Het idee van distributie centra aan de rand van steden is er al alleen de politiek besluit niet om het verdere vervoer te regelen. Naast fietskoeriers zou de overheid morgen kunnen besluiten dat er alleen nog koeriers met e-busjes door de steden rijden. Wat betreft de co2 uitstoot.... met de cadeaumaand is al bekend geworden dat internet heeft gewonnen van de fysieke winkels. Door niet massaal naar de stad te gaan rijden er nu een paar busje de pakketjes uit en dus veel minder uitstoot.

   

  Zo zal de politiek afwegingen blijven maken en er dus niet uitkomen. We kunnen zeggen dat het dus wel meevalt met de uitstoot en dat we overgaan op elektrische busjes enz. maar daarmee keren we de gedachte niet. In de co2 conferenties o.a. Kopenhagen 2009 wordt afgesproken de uitstoot te verminderen en meer wordt er ook niet gedaan. De wereldbevolking groeit, de emissie in div. steden zorgt voor slechte lucht kwaliteit en moet dus niet tot gelijk blijvende waarde komen maar moet terug gedrongen worden zodat die fietskoerier schone lucht in kan ademen en u ook.

   

   

   

  De lobby bij de overheid moet dus gevoerd worden op gezonder, meer werkgelegenheid en niet op goedkoper. Naast de vele pakketjes die door de fietskoerier de stad in gereden worden mag er wat mij betreft een netwerk van fietskoeriers ontstaan die je kan bellen voor verzendingen binnen jou eigen stad. Dus ook met z'n alle geen pakketje meer afgeven op het kantoor bij die organisatie die niet met zijn tijd meegaat maar laten ophalen, die koerier rijd tenslotte ook weer terug naar het stedelijke distributie centrum.

   

   

   

  De overheid en steden zullen dus beslissingen moeten nemen. Tot die tijd kunnen we alleen maar aandringen. Het zal gezonder worden en meer werkgelegenheid bieden en daar zie ik de voordelen.

   

   

   

  Ton Overdevest

   


Laat een reactie achter:
 

  Code (zie plaatje hierboven)Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. De redactie van Twinkle behoudt zich het recht voor om reacties te verwijderen in geval ze niet ter zake doen, commercieel of kwetsend zijn. Alle reacties zijn te allen tijde voor verantwoordelijkheid van de inzender.