Vrijdag 26 augustus 2016

1468 keer gelezen2 x gereageerd

Leren van mislukkingen

Christian van Someren

Leren van mislukkingen

Voor het kick-offevenement van Shopping Tomorrow werd ik gevraagd om nog een keer het verhaal van Truus.nl te vertellen. En dan vooral wat de lessons learned zijn, in de hoop hier andere bedrijven mee te kunnen helpen.

Hulde overigens voor het programma waar naast Truus.nl onder andere ook nog de ondergang van OAD, Macintosh en Halfords aan bod kwamen. Allemaal openhartige verhalen over mislukkingen in retail. Gezien de ontwikkelingen van de afgelopen tijd kan hier wat mij betreft niet genoeg aandacht aan besteed worden. Nog steeds zie ik een hoop bedrijven waar het ogenschijnlijk goed mee gaat, die zich geen zorgen maken. Interessant en tekenend in deze context was de opmerking van een van de congresgangers dat ‘het niet een heel opbeurend programma is’.

Nee, inderdaad. Praten over mislukkingen is niet leuk en kost mij ook verschrikkelijk veel energie. 20 minuutjes over het faillissement van Truus.nl praten staat voor mij ongeveer gelijk aan een halve marathon lopen terwijl je probeert om elke minuut uit je hoofd een differentiaalvergelijking op te lossen. Zowel fysiek als geestelijk uitputtend dus. Maar toch ben ik ervan overtuigd dat we met z’n allen meer kunnen leren van mislukkingen dan van voorspoed. Dat laatste maakt ons lui en zelfvoldaan. Ook uitstekende ingrediënten voor een debacle trouwens.

Belangrijk is de toch afkerige houding van een misser. Men vindt het vies en wil er niet mee gezien worden, lijkt het wel. Alle nuance ontbreekt vervolgens en iedereen valt over elkaar heen om te vertellen waarom het mis ging. En juist de nuance is belangrijk om de lessen te begrijpen.

Natuurlijk is Truus.nl bottomline een mislukking. Het bedrijf bestaat niet meer en na het faillissement was de trieste conclusie dat alles weg was. Geen waarde gecreëerd. Nul. Niets. Zelfs een rasoptimist als ondergetekende kan dat niet weg relativeren. Maar uit deze rokende puinhopen zijn weer veel mooie nieuwe dingen ontstaan die hun fundament in Truus.nl hebben. Dus misschien toch waarde gecreëerd?

Dit blog verscheen eerder als column in Twinkle 6-2016.

 
 

0

Onderwerp(en) & tags voor dit artikel:Er is op dit moment 2 keer gereageerd op:
Leren van mislukkingen
 
  1. Eelco op vrijdag 26 augustus, 2016 om 15:16

    Christiaan, Dapper van jou & leerzaam voor anderen om mislukkingen bespreekbaar te maken! Ik klikte op de titel in de hoop de redenen voor de mislukking aan te treffen en er zodoende van te kunnen leren, maar daarvoor had ik waarschijnlijk bij Shopping Tomorrow aanwezig moeten zijn. Heb je er ooit eerder al over geschreven, zo ja, heb je een link? Bij voorbaat dank. 

  2. Christian op vrijdag 26 augustus, 2016 om 16:14
    spheremall.com

    Ha Eelco, helaas biedt een column niet de ruimte om alle lessen op te schrijven. Ik zal met de redactie overleggen om te kijken hoe we in een wat uitgebreider stuk deze lessen samen kunnen vatten. Met plezier deel ik ze namelijk in de hoop dat anderen niet dezelfde fouten hoeven te maken.


Laat een reactie achter:
 

  Code (zie plaatje hierboven)Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. De redactie van Twinkle behoudt zich het recht voor om reacties te verwijderen in geval ze niet ter zake doen, commercieel of kwetsend zijn. Alle reacties zijn te allen tijde voor verantwoordelijkheid van de inzender.