Dinsdag 9 februari 2016

1266 keer gelezenNu reageren

Winterstorm

Christian van Someren

Winterstorm

Er woedt een stevige winterstorm door retailland. Winkelketens vallen bij bosjes om en andere brick & mortar-spelers blijven eindeloos worstelen met de veranderingen die in de wereld gaande zijn.


Recent was ik op uitnodiging van een grote foodretailer in India, en het contrast kon bijna niet groter zijn. Men had mij gevraagd te helpen met het opzetten van hun e-commerce operatie. Ik probeerde zo open minded mogelijk die kant uit te gaan. Maar onwillekeurig had ik toch de verwachting dat ze in India ver achterlopen.

De infrastructuur van het land was weinig verrassend. Het verkeer is een continue chaos en men hecht duidelijk minder waarde aan orde en regelmaat dan wij. Maar hoe anders is de status van e-commerce! Zo realiseert Amazon er, twee jaar geleden gestart, nu al een jaaromzet van ruim 1 miljard dollar. Het hele straatbeeld ademt e-commerce. Eigenlijk m-commerce, want ze lijken het desktop-tijdperk volledig overgeslagen te hebben. De grootste uitdaging schijnt om controle te houden over de groei, en niet alleen bij de startups. Ook bedrijven met al wat meer kilometers op de teller doen mee aan de verandering en wel op een manier waar ik bijzonder van onder de indruk was. Daar kunnen we veel van leren.

Eigenlijk ben ik er vooral tot het besef gekomen dat wij in Nederland erg achterlopen, vooral in ons denken. Het gros van de raden van bestuur heeft nog steeds een bak externe consultants nodig om te helpen veranderen. Als je e-commerce of de digitale transformatie van je bedrijf als project ziet, heb je het niet begrepen. Wil je de aanhoudende storm doorstaan, dan moet de verandering van binnenuit komen en gedragen worden door een stevig fundament van capabele mensen.

Maar ik ben droevig gestemd over de veranderkracht van Neerlands grote ondernemingen. Aan de zonnige kant van de medaille liggen dan wel weer kansen voor jonge ondernemingen. En hoewel ik van de winterse kou houd, blijf ik toch liever aan die kant.

Deze bijdrage verscheen eerder in Twinkle 1-2016.

 
 

0

Onderwerp(en) & tags voor dit artikel:

- Offline vs online (Multichannel)
- Cross-channel (Multichannel)Geef nu als eerste een reactie op:
Winterstorm

 

  Code (zie plaatje hierboven)Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. De redactie van Twinkle behoudt zich het recht voor om reacties te verwijderen in geval ze niet ter zake doen, commercieel of kwetsend zijn. Alle reacties zijn te allen tijde voor verantwoordelijkheid van de inzender.