Dinsdag 8 juli 2014

1763 keer gelezenNu reageren

Borrelpraat

Christian van Someren

Borrelpraat

Het WK Voetbal is in volle gang en zoals altijd loopt het land over van de voetbalcoaches. Niets zo lekker als vanaf de zijlijn roepen hoe het allemaal moet. In online land lijkt het soms wel doorlopend WK…


Nog steeds zijn er mensen die met volle overtuiging kunnen roepen dat ‘50% retouren het einde voor Zalando gaat betekenen’, dat het onmogelijk is om een winstgevende online supermarkt te runnen, dat heel Nederland liever naar een afhaalpunt gaat dan laat thuisbezorgen en last but not least dat Truus.nl het niet heeft gered omdat het geen food verkocht. Niet zelden hebben de mensen die deze uitspraken doen nog nooit een eigen shop gehad. Voor mij toch wel de maatstaf om graag naar iemands uitspraken te luisteren. Nu ben ik op dit moment niet volledig op de hoogte van de financial performance van Zalando, maar ik weet wel dat die winkel door ontzettend slimme mensen wordt gerund en dat er een goed doordachte strategie achter hun beleid zit. Bedenk maar eens tien redenen waarom het gemakkelijker is om geld te verdienen als je 2 miljard euro omzet doet ten opzichte van 20 miljoen.

Wat me natuurlijk het meest verbaast is dat ik nogal eens - vaak indirect - te horen krijg hoe het met mijn eigen winkel is verlopen. Het zijn altijd dezelfde aannames en ik ben nog nooit iemand tegengekomen die op afstand de juiste conclusies wist te trekken. Waarom niet? Omdat ze gewoon niet volledig geïnformeerd zijn. Na het Truus.nl-avontuur heb ik besloten om heel open ons verhaal te vertellen, in de hoop dat ik anderen kan helpen te voorkomen dezelfde fouten te maken. Inmiddels heb ik dit al geregeld gedaan en ik word nog steeds veel gevraagd om het verhaal te vertellen. Afgelopen jaar heb ik hier gelukkig ook partijen mee kunnen helpen.

Net zoals de echte bondscoach weet, is het allemaal niet zo makkelijk en zeker niet zo rechtlijnig zoals vaak wordt voorgesteld. Er is niet één formule om succesvol te zijn en zeker als je een eigen shop hebt (gehad) weet je precies wat ik bedoel. Dus als je volgende keer weer naar iemand luistert die je vertelt hoe het allemaal zit, stel jezelf de vraag hoe goed deze persoon geïnformeerd is en waar hij het verhaal op baseert. Theorie is een goed vertrekpunt, maar in de praktijk komt het er pas echt op aan en leer je wat belangrijk is.

Deze bijdrage verscheen eerder als column in Twinkle 6-2014.

 
 

0

Onderwerp(en) & tags voor dit artikel:Geef nu als eerste een reactie op:
Borrelpraat

 

  Code (zie plaatje hierboven)Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. De redactie van Twinkle behoudt zich het recht voor om reacties te verwijderen in geval ze niet ter zake doen, commercieel of kwetsend zijn. Alle reacties zijn te allen tijde voor verantwoordelijkheid van de inzender.