Dinsdag 22 juli 2014

3444 keer gelezenNu reageren

Airbnb: eerlijk delen duurt het langst

Walther Ploos van Amstel

Airbnb: eerlijk delen duurt het langst

Goede vriend Tom vertelde twintig jaar geleden dat hij elke maand wel ergens naar toe ging en dan zijn woning met andere leuke mensen ruilde via het internet. Hij ging naar San Francisco, Hong Kong, Parijs en New York.

Ik vond het een raar idee om vreemde mensen in mijn huis te laten. Tom was er zielsgelukkig mee en kwam steevast met de mooiste verhalen thuis.

Meer vrienden bieden hun kamer of etage met de beste bedoelingen aan, bijvoorbeeld tijdens devakantie. Als gast is het veel leuker dan slapen in een anoniem hotel waar je om 11 uur je kamer wordt uitgejaagd en 25 euro kwijt bent voor een leeggeroofd ontbijtbuffet.Wereldwijd zijn er toch ook wel problemen met Airbnb.

Gekaapt
Een recente rapportage in Quote toont een ontluisterende nieuwe werkelijkheid. Woningdelen gebeurt steeds minder door leuke mensen met goede bedoelingen. Het is gekaapt door vastgoedjongens die via tussenpersonen woningen permanent aan toeristen verhuren. Daarnaast draagt het merendeel van de verhuurders geen belasting af.Medebewoners klagen over de overlastdie de verhuur soms met zich meebrengt. Het grote geld heeft ontdekt dat met hotelverhuur meer te verdienen is dan met drugs- of uitbuiting van mensen.

De deeleconomie gaat steeds verder. We delen onze huiskamer als unieke restaurantlokatie. We delen onze auto. En, we delen onze spullen en menskracht.Niet delen.... da's pas armoede, staat op Deeleconomie.nl. Maar goede spelregels blijken nog vaak te ontbreken.

Bij Airbnb, maar ook bij andere aanbieders in de deeleconomie, gaat het anders dan in de traditionele econonomie eerst om reputatie, vertrouwen en gunnen en dan pas over de prijs. Als de deeleconomie enkel leidt tot het omzeilen van belastingen, bestemmingsplannen en regelgeving die voor normale ondernemers in de sector gelden, dan is ingrijpen op zijn plaats.

Samenwerking
Als blijkt dat weinigen delen en velen nemen dan werkt de deeleconomie simpelweg niet.Het is goed dat deAirbnb nu gaat samenwerkenmet lokale overheden. Zo kan de gemeente (toeristen)belasting innen en gevaarlijke en overlastgevende illegale hotels aanpakken.Samenwerking met Airbnb kan bezoekers helpen een eerlijk bed and breakfast te vinden. Het gaat immers eerstom reputatie, vertrouwen en gunnen.

Het is mooi als mensen hun persoonlijke woonruimte willen delen met gasten. Daar is niks mee mis als het met liefde en zorg gebeurt... eerlijk delen duurt echt het langst.


0

Onderwerp(en) & tags voor dit artikel:

- Veiligheid, privacy, fraude (Wetgeving)Geef nu als eerste een reactie op:
Airbnb: eerlijk delen duurt het langst


Code (zie plaatje hierboven)Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. De redactie van Twinkle behoudt zich het recht voor om reacties te verwijderen in geval ze niet ter zake doen, commercieel of kwetsend zijn. Alle reacties zijn te allen tijde voor verantwoordelijkheid van de inzender.