Twinkle | Digital Commerce

Blij met stap naar Europese variant iDeal

2017-11-11
526412

Op het Global Payments Forum praat ik morgen in Rome over  het belang van crossborder payments voor webwinkeliers. Goed nieuws is dat drie online-betaalmethoden na jaren van aandringen nu eindelijk gaan samenwerken in een nieuw interoperabel betaalplatform.

Voor consumenten betekent de samenwerking tussen, eps (Oostenrijk), giropay (Duitsland) en iDeal (Nederland) dat zij in de toekomst internationale online-betalingen kunnen verrichten met hun eigen, vertrouwde internetbankierprogramma. Thuiswinkel.org was al in 2002 dé pleitbezorger van een dergelijke online betaalmethode in Nederland (iDeal werd in 2005 gelanceerd) en heeft in haar recente position papers steeds gepleit voor een iDeal-achtige variant in Europa, waar nu gehoor aan is gegeven.

Normale faciliteiten
De overeengekomen doelstelling tussen de samenwerkende partijen eps, giropay en iDeal is een open infrastructuur te ontwikkelen waarmee een consument in het ene Europese land online en in realtime een betaling voor bestelde goederen en diensten kan verrichten bij een webwinkel in een ander Europees land, door gebruik te maken van zijn normale faciliteiten voor internetbankieren.

Tijd tijp
Dat de tijd rijp is voor een Europese iDeal variant lijkt evident. Voor zowel webwinkels als consumenten is het goed om niet alleen nationaal maar ook internationaal te kunnen kiezen uit verschillende betaalmogelijkheden. Een diversiteit aan betaalopties zorgt voor goede marktwerking en voor innovatie waar iedereen in de dynamische markt van webwinkelen bij gebaat is. En daar hoort het over de grens kunnen betalen vanuit je internetbankieromgeving gewoon bij natuurlijk.

Online Betaal Congres
Op het Global Payments Forum in Rome zal ik het belang van deze Europese iDeal-variant nogmaals benadrukken. De presentatie in Rome zal ik op 1 maart ook houden bij de opening van het Online Betaal Congres dat Thuiswinkel.org samen met Twinkle organiseert in Houten.