Twinkle | Digital Commerce

De dominante positie van Google

2017-11-11
500375
  • 1:34

De Europese Commissie begint een diepgaand onderzoek naar de internetzoekmachine Google. Google is voor veel internetwinkels een life line, met name de wat kleinere webwinkels zijn vaak volledig afhankelijk van de zoekmachine.

De zoekmachine is daarmee een onmisbare dienst geworden in het dagelijks bestaan. Niet alleen van consumenten, maar ook dus van webwinkels. Sophie in ’t Veld, Europarlementariër voor D66 stelde dat het ‘onaanvaardbaar is als hierin wordt voorzien door een onderneming die 90 procent van de markt in handen heeft’. Grote vraag is natuurlijk of Google zijn dominante positie misbruikt.

Benadeeld
Brussel reageert met dit aangekondigde onderzoek op klachten die het begin van het jaar kreeg van de Franse zoekmachine Ejustice.fr en de prijsvergelijkingsites Foundem en Ciao. De kritiek ging voornamelijk over de plaats die hun websites innemen in de zoekresultaten die Google geeft. Dit geldt zowel voor de reguliere als voor de gesponsorde verwijzingen, waarbij ze zouden worden benadeeld ten gunste van Googles eigen diensten.

Zorg wegnemen
Het grote probleem is daarbij dat het voor een ieder volstrekt onduidelijk is hoe de zoekresultaten tot stand komen. Alhoewel Brussel naar eigen zeggen geen aanleiding heeft om te denken dat Google de regels zou hebben overtreden, wil ze alleen de zorg wegnemen en meer duidelijkheid verschaffen. Ook webwinkels hebben geen flauw benul op welke wijze zoekresultaten bij Google tot stand komen. Over het achterliggende algoritme is immers weinig tot niets bekend.

Transparanter
Het onderzoek gaat enkele maanden duren. De uitslag is nog onzeker. Webwinkels zien graag dat Google meer openheid geeft over de manier waarop het zijn rankings samenstelt. Zij zien graag dat Google transparanter wordt en dat uitgesloten wordt dat Google eigen ondernemingen voorrang krijgen in de zoekresultaten. Dit zal ongetwijfeld niet de laatst blog over het onderwerp worden..

Google wil zo min mogelijk bedrijfsgeheimen vrijgeven, dus ik ben benieuwd naar de uitslag van het onderzoek. Wordt vervolgd.