Donderdag 12 november 2009

6676 keer gelezen2 x gereageerd

Gemiste e-mailkansen

Gastblogger

Gemiste e-mailkansen

Elke keer als ik online iets koop zie ik het weer. Saaie, kale, tekstuele bestelbevestigingen en e-mailmeldingen van mijn orderstatus. Zelfs van gerenommeerde sites krijg ik hooguit een bevestiging met een logootje erbij en een servicelink onderaan.

Door: gastblogger Michael Linthorst

Waarom zijn deze e-mails niet net zo mooi opgemaakt als nieuwsbrieven? Waarom grijpen we hier niet de kans om de klant te boeien, binden en prikkelen?

Natuurlijk wil ik er niet voor pleiten om klanten bij elke kans die je krijgt te bombarderen met nieuwe aanbiedingen en commerciŽle praat. Maar webwinkels laten wel e-mailmarketingkansen liggen, juist bij deze contactmomenten. Iemand is overgegaan tot aankoop; heeft jou dus gevonden, goedgekeurd en vertrouwd met zijn order. Je hebt zijn aandacht te pakken en kunt er zeker van zijn dat je eerstvolgende e-mails gelezen worden. Hoe vaak kun je dat van een e-mail zeggen, aandacht en openen gegarandeerd?

Zorg daarom voor een mooi opgemaakte bestelbevestiging. Pas je huisstijl toe en voeg een mooie afbeelding in. Laat de sfeer van je webwinkel doorklinken en versterk zo je merk. Inhoudelijk moet de bevestiging natuurlijk centraal staan. Bevestig wat je moet bevestigen of vertel de klant direct en duidelijk de bestelstatus van zijn order. Maar is daaronder niet nog ruimte voor wat extra’s? Of misschien in een kader ernaast?

Benut deze ruimte om de nieuwe klant bijvoorbeeld te wijzen op aanbiedingen - algemeen of op hem toegespitst. Toespitsen kan door het aanbod afhankelijk te maken van het gekochte product (cross selling), of bepaal dit aan de hand van persoonsgegevens. Als je daarvoor niet genoeg weet van de klant, kun je de ruimte ook benutten om hem te leren kennen. Vraag hem om zijn gegevens aan te vullen en lid te worden van de nieuwsbrief. Je dringt niet direct je producten op, maar in de toekomst kun je gerichte aanbiedingen doen.

Om de klant nog eens terug te laten komen naar je webshop, geef je hem een kortingscode voor een volgende aankoop. Gratis verzendkosten of een accessoire voor het reeds gekochte product werken ook goed als triggers. Hou je deze e-mails liever wat minder commercieel of werk je liever aan je merkreputatie, voeg dan de laatste nieuwtjes toe of plaats een persoonlijk ogende tekst met links naar je website.

Bestelbevestigingen en status e-mails worden meestal automatisch verzonden vanuit je websoftware. Des te makkelijker zou het moeten zijn om opmaak en toegespitste content toe te voegen. Zolang er een goede koppeling is tussen het relatiebeheer en het e-mailplatform, is het benutten van deze e-mails een eenmalige investering. Eenmalig moet je een opmaak invoeren en aangeven hoe je de mailing wilt voorzien van content. Het is misschien even wat puzzelwerk om producten en persoonsgegevens te koppelen en op de juiste manier in te voegen, maar ik ben ervan overtuigd dat het de moeite meer dan loont!

Michael Linthorst†is directeur van Copernica Marketing Software


0

Onderwerp(en) & tags voor dit artikel:

- E-mailmarketing (Marketing)Er is op dit moment 2 keer gereageerd op:
Gemiste e-mailkansen
  1. Frederique op vrijdag 13 november, 2009 om 15:19

    Bestel eens een boek op Boox.nl en bekijk eens de bevestigingsmail van je aanmelding. Prachtige verhouding tussen informatieve content en commerciŽle content.

  2. anton op dinsdag 17 november, 2009 om 17:55

    Daar kunnen wij inderdaad ook nog een puntje aan zuigen:) Maar we zullen er naar werken, het staat al laaaaang op ons verlanglijstje. http://www.talendomein.nl


Laat een reactie achter:

Code (zie plaatje hierboven)Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. De redactie van Twinkle behoudt zich het recht voor om reacties te verwijderen in geval ze niet ter zake doen, commercieel of kwetsend zijn. Alle reacties zijn te allen tijde voor verantwoordelijkheid van de inzender.