Twinkle | Digital Commerce

Elke webwinkel op de mobiel

2017-05-26
172130
  • 1:46

Op een blindeninstituut heb ik de opening gedaan voor een cursus internetondernemen. Ik was verbaasd om te zien hoe snel blinden op een computer kunnen werken. Voor het lezen van de teksten op het scherm, gebruiken ze een brailleleesregel. Ook hebben ze een apparaat dat teksten omzet in spraak. Bij sommigen staat dit voorleesapparaat op driedubbele leessnelheid - dat klinkt alsof de voorlezer veel te veel koffie op heeft.

Tijdens dit bezoek begin ik me af te vragen in hoeverre blinden hun producten online kopen. In theorie lijkt webwinkelen mij ideaal voor blinden en slechtzienden: in een fysieke winkel hebben ze misschien hulp nodig om een cd of de dagelijkse boodschappen te kopen. Met een computer kunnen ze precies horen - en met braille voelen - wat ze kopen. En betalen met iDeal kan met een sprekende digipass. De blinden die ik spreek vinden het navigeren binnen een webwinkel helaas behoorlijk omslachtig en dus tijdroven

De Stichting Waarmerk drempelvrij.nl probeert al jaren iets te doen aan blindonvriendelijke sites. Sites die gemakkelijk toegankelijk zijn voor blinden, mogen hun drempelvrij-logo voeren. Op webwinkelgebied zijn dat er slechts twee: Wehkamp.nl en Herensokken.nl. Maar zelfs bij sites met het waarmerk is het behelpen; op vrijwel alle websites staan overbodige plaatjes en banners.

Mijn eerste reactie is: er moet een webwinkel voor blinden komen! Deze webwinkel kan dan zo geoptimaliseerd worden, dat je er met spraak en de braillelezer goed en snel in kunt navigeren. Als ik het hun vraag, blijkt echter dat de meeste blinden helemaal geen uitzonderingspositie willen. Het allerliefst hebben ze gewone kale mobiele sites als mobiel.9292ov.nl en mobiel.ns.nl, sites zonder toeters en bellen waarop ze razendsnel kunnen navigeren.

Ik was nooit enthousiast over webwinkels op de mobiel, maar nu ben ik om. Webwinkeliers: maak allemaal een mobiele webwinkel! Dan helpt u de slechtziende medemens. Omdat er in Nederland volgens mij nauwelijks nog webwinkels op de mobiel zijn, geef ik u een voorbeeld uit het buitenland: Amazon.co.uk/mobile. Probeer het maar eens, het werkt ook op de PC/Mac. Veel succes met uw mobiele avontuur!

Deze posting verscheen eerder als column in Twinkle 05-2009.